Viața bate filmul

„IOAN V. CONEA (1891-1974) – PARTICIPANT LA PRIMUL RĂZBOI MONDIAL

Povestea de viată a lui Ioan V. Conea este captivantă,dar in același timp, dramatică.S-a născut la 28 mai 1891 in localitatea Chiuza,județul Solnoc-Dăbâca,părinții săi fiind Conea Vasile-originar din Mireș și Demian Iftimia din Florești-fost Vireag.Așa cum reiese din înscrisurile Cercului de recrutare Bistrița, Conea V. Ioan este chemat la oaste la 1 octombrie 1909 .După 7 luni este avansat în gradul de sergent.iar la 1 octombrie 1912 este trecut în rezervă.Odată cu izbucnirea primei conflagrații mondiale,la 1 august 1914,Ioan V.Conea este mobilizat în Armata austro-ungară,Regimentul 63 Infanterie,luptând pe frontul din Bosnia-Herțegovina împotriva armatei Serbiei.

La 12 aprilie 1917 s-a petrecut demobilizarea lui Ioan V. Conea ca urmare a rănirii grave a acestuia, prin pierderea globului ocular drept.La 7 octombrie 1919, acesta este clasat ca invalid de război(lipsă totală a ochiului drept),Gradul II și drept la pensie-60% (Certificat medical-Ministerul de Războiu)

În decursul vieții Ioan.V.Conea a solicitat organelor competente-Casa I.O.V.R.,Biroului de Pensii,etc. ajustarea pensiei de invaliditate ,trebuind să depună acte la Oficiul Prevederi Sociale teritorial.Din studiul acestor acte aflăm că Ioan V. Conea a rămas un luptător tenace,nu s-a demoralizat de greutățile vietii,continuându-și viata cu dârzenie și demnitate.S-a căsătorit cu Maria Moldovan la 5 februarie 1919,la Chiuza ,având împreună 3 copii (Dochita-nascută 1924,George-născut 1926 și Viorica,născută 1928-Adeverință Primăria Com.Chiuza-24 oct.1929 ).Doi copii,Iulian-născut 1919 și Maria n.1921 au murit de mici din cauza tifosului(inf.Valerica Pop,n.Conea-1952,nepoata lui Ioan V.Conea).

Ioan.V.Conea a fost o persoană ambițioasă,a continuat să lucreze în propria gospodărie ,posedând o suprafață de 0,30ha teren arabil,deși capacitatea de muncă îi era vizibil diminuată(Adeverință-885/15iunie 1963-Sfatul Popular al Com. Chiuza).

Sigur nu avem foarte multe date și informatii despre Ioan V.Conea ,mai ales de pe front,dar in linii generale,se poate contura portretul unui dârz luptător-atât pe front ( a fost nevoit să lupte la baionetă în Bosnia-Herțegovina,la Mostar(inf.Ioan Pop,n.1946-soțul Valericăi Pop n.Conea),dar și în viața civilă-datorită inerentelor greutăți cu care se confruntau oamenii în acea perioadă.

Pentru noi,dar și pentru tânara generație,Ioan.V.Conea este exemplu de dăruire și sacrificiu ,un militar onest și curajos-ajuns la gradul de sergent,datorita capacității si meritelor sale.

Foto: Ioan V. Conea,soția și nepotul Radu Pop (n. 1972)

Sursa: Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud-Dosar Conea V.Ioan.”

Prof. Liviu Conea