Utilitatea pistolului radar la Beclean, subiect de discuţie între CL şi Poliţie

Reducerea vitezei de circulaţie sub 50 la oră pe sectorul din Drumul Naţional 17 cuprins între limita cu judeţul Cluj şi localitatea Crainimăt a ajuns săptămâna aceasta subiect de discuţie între Consiliul Local Beclean şi Poliţia judeţului, la o şedinţă unde comisarul şef Ciprian Buta, coordonatorul serviciului rutier din Bistriţa-Năsăud, a fost chemat în faţa aleşilor locali pentru consulţaţii pe tema fluidizării circulaţiei din Beclean.

După găsirea soluţiilor cu desfiinţarea a două treceri de pietoni (la “Corex” şi la Farmacia “Salix”) şi introducerea de sensuri unice pe străzile Petru Maior, Trandafirilor şi Liviu Rebreanu, accentul discuţiilor a căzut pe utilitatea pistolului radar în condiţiile limitei de viteză impuse în urmă cu o lună, într-o localitate oricum sufocată de un trafic dificil, care mănâncă 30 de minute din timpul şoferilor pentru parcurgerea a doar 4 kilometri.

Nu cred că Poliţia are un plan de încasare a banilor din amenzi, ci cred că are un rol de prevenire şi îndrumare, a sesizat liberalul Ioan Zăgrean, în opinia căruia radarul nu e soluţia cea mai înţeleaptă pentru Beclean.

Nu stă nimeni cu pistolul la tâmpla şoferilor, a replicat comisarul şef Ciprian Buta, argumentând că dispozitivele moderne de monitorizare a vitezei din trafic au venit în dotarea instituţiei pe care o coordonează pentru a fi folosite pe tot drumul cuprins între Suceava şi Cluj, în ideea prevenirii şi calmării rapidităţii în care se hazardează de multe ori unii dintre participanţii la trafic. Vom folosi aceste aparate la vedere, pentru că scopul nu e să acţionăm mişeleşte, a completat poliţistul, asigurând în acelaşi timp că la nivelul unităţii nu există un plan de amenzi şi că nu stă nimeni să numere astfel de sancţiuni băneşti. Obiectivele nu sunt altele decât reducerea numărului de victime în trafic şi crearea condiţiilor unei circulaţii în limitele siguranţei, a concluzionat comisarul şef Ciprian Buta,

Reguli schimbate pe DN 17

Reamintim că începând cu 20 aprilie 2018, pe DN 17, în toate localităţile de pe sectorul de drum cuprins între limita cu județul Cluj și localitatea Crainimăt, viteza a fost limitată la 50 km/h, pentru toate categoriile de autovehicule (până atunci restricţiile fiind diferenţiate pe tipuri auto).

Măsura a fost adoptată pe baza analizei riscului rutier din ultimii ani pe porţiunea menţionată, unde polițiștii au constatat o creștere progresivă a accidentelor rutiere şi mai ales a celor soldate cu victime. Astfel, doar în anul 2017, pe DN 17 au avut loc 58 de evenimente rutiere în care au murit 6 oemeni, 31 au fost răniți grav și 59 – accidentaţi ușor; dintre acestea, 40 de accidente s-au întâmplat în localitățile aflate pe sectorul supus restricţiilor de viteză.

Cauzele principale ale acestora au fost viteza excesivă sau neadaptată condiţiilor de drum, neacordarea priorității de trecere a pietonilor angajați regulamentar în traversare și indisciplina pietonală.