Urgența a prins în ofsaid www.fiipregatit.ro, în plină campanie de informare

Sâmbată, 31.03.2018, Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis inițial avertizare hidrologica de cod galben, fenomenele vizate fiind: scurgerile de pe versanţi, viiturile rapide, creşteri ale debitelor cu depăşirea cotelor de apărare.

Instituţia Prefectului Bistriţa-Năsăud şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bistriţa-Năsăud au reacționat exemplar, informând populația din timp. Ulterior, spre seara, în jurul orei 19.00, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bistriţa-Năsăud a anunțat cod portocaliu și a venit cu o campanie de informare pentru cetățeni, sugerându-le să citească ghidurile de informare de pe www.fiipregatit.ro – Platforma națională de pregatire pentru situații de urgență.

La puţin timp după sugerarea facută, platforma www.fiipregatit.ro nu mai era practicabilă. Datorită accesărilor masive în timp foarte scurt, serverul de hosting nu mai răspundea. După aproximativ o oră de la această întâmplare, website-ul a început să funcționeze sporadic.

Am decis să facem o investigație și să vedem cine găzduiește website-ul www.fiipregatit.ro  şi astfel am aflat că este vorba despre Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare.

Ulterior am vrut să vedem cât de bine este setat serverul de hosting de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare, având surpriza să descoperim că nu respectă nici măcar principiile elementare de configurare:

  • Serverul are setat un singur „name server”, respectiv: ns.tg-mures.roedu.net (potrivit RFC2182, trebuie să aibă cel puțin 2 nume de servere și nu mai mult de 7);
  • Solicitări recursive – name serverele acceptă interogări recursive, adică permite oricui să vă folosească name serverele (înregistrarea cu probleme este: 217.73.170.7);
  • Se pare că nu folosiți adrese de email personalizate pentru acest domeniu deoarece nu aveți setată înregistrarea MX;
  • Avertisment – punct unic de eșec (aveți un singur name server, recomandat minim 2 si acelea să fie găzduite în subrețele diferite);

De fiecare dată când observi sau auzi la TV că sistemul informatic al unei instituții a statului se blochează și mai ales că s-au cheltuit zeci sau sute de milioane de euro, îţi vine să râzi cu lacrimi (un alt exemplu celebru este serverul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate – CNAS).

Ce-i cu investiția în sistemele informatice ale statului român?

Pe sumele vehiculate la jurnalele de ştiri ori de câte ori un sistem informatic dă cu eroare, ar fi obligatoriu ca totul să fie complet practicabil. Cu o investiție de maxim 450.000 de euro se pot achiziționa 30 super servere ce pot fi interconectate în clustering, ceea ce înseamnă că în cazul în care un server are o problemă, un alt server din cluster preia serverul cu deficienţe. Acest lucru asigură disponibilitatea înaltă a aplicațiilor web, cetățeanul nu mai întâmpină probleme de funcționalitate, iar instituția statului nu se mai face de rușine.
Cele 30 super servere pot fi administrate de 15 oameni calificați ca „administrator de sistem” (sysadmin).

Cu această investiție și cu un personal calificat pe măsură, garantez că în urmatorii 10 ani nicio instituție a statului nu mai ramâne deconectată (rata de succes fiind 99%).