Unirea cu Basarabia, o provocare şi pentru Beclean

După ce Parva a fost, în 19 februarie 2018, prima comună din ţară care a votat în Consiliul Local Unirea cu România, răspunzând astfel gestului similar exprimat în consiliile locale a 34 de localităţi din Republica Moldova, Becleanul ar putea ajunge, la rându-i, primul oraş din ţară gata să răspundă provocării demersului unionist, unul fără culoare politică, lansată vineri, 23 februarie, în săptămânala conferinţă de presă a PMP Bistriţa-Năsăud. Cel puţin aşa a susţinut cel considerat “omul care dă tonul” “prin tot ce face în oraşul pe care îl conduce”, primarul Nicolae Moldovan, în discuţia telefonică purtată în cadrul evenimentului cu preşedintele judeţean al Mişcării Populare, Ionuţ Simionca. Edilul urbei de pe Someş a apreciat iniţiativa şi s-a arătat dispus să o propună votului în Consiliul Local, acolo unde există deja în lucru un proiect de înfrăţire cu un oraş din Republica Moldova.

Reîntregirea României în graniţele din urmă cu un secol a mai fost subiect de discuţie oficială la Beclean, acolo unde deputatul Ionuţ Simionca a mai făcut urări de Unire şi cu ocazia celebrării a 50 de ani de existenţă urbană pe Someş, în contextul mai larg al centenarului naţional.

Până una-alta, însă, Parva a tăcut şi a făcut: într-o şedinţă ordinară, aleşii locali au adoptat o rezoluţie adresată preşedintelui ţării, celui al Senatului, al Camerei Deputaţilor şi al Guvernului “să facem tot ce stă în puterea noastră” pentru a recrea România Mare.