UDMR Beclean, misiune îndeplinită: „Am îngropat iarna!”

Fără participanţi de la centru, aşa cum uneori se întâmpla, în condiţiile în care evenimentul a coincis în mod nefericit cu funeraliile senatorului UDMR Verestoy Attila, dar avându-l pe viceprimarul Mathe Ştefan maestru de ceremonii, maghiarii din Beclean au jucat ceardaş ca să plece iarna. La Restaurantul „Bachus” din localitate, 120 de persoane au petrecut sâmbătă, 3 februarie 2018, aşa, ca între prieteni majoritar etnici, nu fără vreo câţiva amici români pe-aproape, cu voie bună, muzică şi costume tradiţionale, “Ultima băută” sau Fărşangul, cea din urmă sărbătoare înaintea Paştilor.

Cu echivalenţe evidente în manifestarea prilejuită toamna târziu, la intrarea în postul Crăciunului, de celebrarea recoltei, a belşugului şi a vinului, balul maghiarilor este un obicei tradiţional al comunităţii minoritare din Transilvania; în anumite localităţi bistriţene, este practicat obiceiul cetelor de mascaţi care umbă prin sat, parodiind diverse situaţii sau personaje.

Fărşangul este de obicei ultimul bal înaintea celor 40 de zile de post, precedând “Miercurea Cenuşie”. În Evul Mediu, Fărşangul era o ceremonie de îngropare a iernii, de alungare a frigului si a duhurilor rele.
Maghiarii au preluat acest obicei de la “Faschingul” saşilor transilvăneni. Faschingul este o cunoscută sărbătoare cu măşti în Austria şi Bavaria, numele provenind de la „vastschang” – ultima băutură.