Turişti polonezi îndrăgostiţi de România au poposit la Beclean cu maşini de epocă

Cu o întârziere de aproximativ o oră, nesemnificativă dacă avem în vedere epoca din care vin, 15 bătrâne Dacii şi Polski Fiat cu steaguri româneşti şi poloneze la bord sau pe capotă au poposit azi după-amiază în curtea Colegiului Naţional “Petru Rareş” Beclean în drumul lor spre Delta Dunării, urmând astfel traseul celei de-a doua ediţii a caravanei de promovare turistică „Go Romania!”, desfăşurată în perioada 8 – 20 iunie.

Îndrăgostiţi de Dacii şi de România, pe care o consideră a doua lor ţară, 40 de proprietari şi iubitori ai automobilelor retro vin din Polonia, pentru al doilea an la rând, să  refacă itinerariul parcurs de turiştii confraţi spre Litoralul Mării Negre în anii 1970 – 1980, destinaţia finală a acestei vacanţe fiind Delta Dunării.

Proiectul este organizat de Ambasada României la Varşovia şi Camera bilaterală de comerţ şi industrie polono-română, cu sprijinul Orlen Asfalt şi al partenerului tehnic InterCars România şi îşi propune să confere ţării noastre şansa de a-şi consolida vizibilitatea şi atractivitatea în raport cu piaţa poloneză şi să contribuie astfel la repunerea României pe lista destinaţiilor celor mai căutate de către turiştii polonezi.

Practic, asociaţiile partenere „Drum Bun” din Cracovia şi „Krakowskie Maluchy Noca”– ale iubitorilor de vechi Dacii româneşti 1100, 1300 şi 1310 şi Polski Fiat 126p  – şi-au trimis reprezentanţii să călătorească spre Satu Mare – Bistriţa – Iaşi – Suceava – Focşani – Tulcea, cu retur prin Focşani, Braşov, Sibiu, Oradea. Din program nu lipsesc vizitarea obiectivelor reprezentative pentru oraşele traversate, participarea la diverse acţiuni de promovare organizate de autorităţile locale, întâlniri cu membrii comunităţii poloneze din judeţul Suceava sau un moment ceremonial la Mausoleul de la Mărăşeşti dedicat eroilor căzuţi în Primul Război Mondial.

Oameni cu statut profesional remarcabil, unii ingineri la Google, oaspeţii care ne vorbesc şi ne înţeleg în mare parte limba au în ţara lor magazine cu produse româneşti şi au făcut o pasiune din vacanţele petrecute modest, ca nişte frumoase aventuri trăite în lume.

La Beclean, turiştii polonezi îndrăgostiţi de România au fost primiţi, găzduiţi şi ospătaţi la  Colegiul Naţional “Petru Rareş” Beclean de directorul Cristian Nicula, care i-a îndrumat apoi şi spre un popas la Băile Figa, pentru o delectare cu distracţiile acvatice ale parcului balnear.