Tocăniţă de porc şi găluşte

Ingrediente:

  • 500 grame pulpă de porc;
  • 3 cepe;
  • 4 linguri de pastă de gogoşari cu roşii;
  • 3 căţei de usturoi;
  • sare şi piper după gust;
  • 2 căni de apă plus o cană de apă când adăugăm găluştele;
  • 3-4 linguri de ulei;
  • 1/4 linguriţă boia de ardei iute;

Găluşte:

  • 2 ouă;
  • 4 linguri şi jumătate de făină;
  • un vârf de sare;
  • pătrunjel verde.

Mod de preparare:

Spălăm carnea şi o tăiem cubuleţe.
Ceapa spălată şi tăiată mărunt o călim în uleiul încins.
Adăugăm carnea şi lăsăm acoperit 5-8 minute să se călească în sucul propriu.
Punem două căni de apă şi lăsăm să fiarbă la foc potrivit (în total, 30-40 de minute).
Cam pe la mijlocul timpului de fierbere, când a scăzut parţial şi apa, adăugăm cele 4 linguri de pastă de gogoşari şi potrivim de sare şi piper.
Într-un bol batem cele două ouă cu un pic de sare şi adăugăm treptat făina.
Când carnea este fiartă, adăugăm încă o cană de apă fierbinte şi în momentul în care fierbe, cu o linguriţă luăm din pasta de ou cu făină şi formăm găluştele. Linguriţa o trecem de fiecare dată prin apa de la tocăniţă.
Lăsăm să fiarbă 10-15 minute (verificăm cu o furculiţă dacă s-au fiert găluştele), timp în care adăugăm şi usturoiul tocat mărunt şi opţional boia de ardei iute.
Adăugăm pătrunjelul tocat mărunt şi luăm de pe foc.
Servim cald cu murături.

Poftă bună!