Timpul curge cu precizie nemţească în centrul Becleanului

Dacă ar fi să-i vânăm eroarea, n-am găsi-o, foarte probabil, în timpul vieţii noastre, nu de alta, dar secunda de întârziere, când e să intervină, o face o dată la câteva mii de ani. Construit să funcţioneze, iată, cu obositoare, parcă, precizie nemţească, orologiul secular din centrul oraşului Beclean n-are de gând să ne dea vreun răgaz, bătând ora exactă în timp record.

Norocul e cu erorilede afişare, că ne mai dă căte o pauză impusă uneori de vremuri, alteori de intemperii sau de vietăţile cuibărite în turla unde e amplasat. Şi atunci, însă, rolul preciziei este suplinit cu sfinţenie de clopotele Bisericii Reformate unde acesta este ancorat.

Obiectul creat să ne redea cât mai fidel dimensiunea temporală a străbătut vechimea cu un mecanism pus în funcţiune prin impulsuri radio primite direct de la ceasul atomic din Hamburg. Edificat la sfârşitul secolului al XV-lea şi refăcut în secolul al XIX-lea, lăcaşul de cult care-l găzduieşte este un monument istoric în stil gotic în interiorul căruia se găsesc mormintele nobiliare maghiare Bethlen şi Bánffy.