Termopane, termopane la cea mai impunătoare şcoală din Becleanul anilor ‘90

Avute în vedere şi anii trecuţi, dar cu şanse de materializare în acest an, planurilor cu termopane la sediul de pe strada Petru Maior (lângă Piaţa Mare) a Şcolii Gimnaziale “Grigore Silaşi” Beclean le-a venit rândul acum, când au fost cuprinse pe lista investiţiilor locale din 2018. Planul e din fonduri europene şi prevede, în cadru mai larg, reabilitarea şi dotarea instituţiei în discuţie.

Lucrările de reparaţii se impun o dată cu trecerea anilor, pentru întreţinerea în condiţii bune a clădirii ridicate în anii 1990, una dintre cele mai moderne şi impunătoare din judeţul acelor timpuri, posibilă graţie unei investiţii substanţiale obţinute de la bugetul de stat pe vremea când ministru al Învăţământului era profesorul Liviu Maior, devenit apoi primul Cetăţean de Onoare al locurilor natale.

Anotimpurile nu i-au fost, însă, întotdeauna prielnice. O urgie abătută asupra oraşului de pe Someş în vara anului 2004 a distrus acoperişul transparent al curţii interioare, cauzând pierderi de aproximativ un miliard de lei în banii acelor ani, respectiv 100.000 de lei în unitatea de măsură actuală. Reparaţiile au fost suportate din bugetul statului, după ce ministrul delegat pentru Administraţia Publică de atunci, Gheorghe Emacu, venise în teritoriu ca să vadă dezastrul la faţa locului.

Acum, învaţă aici 461 de elevi ai ciclului primar.