Târlişua n-a mai fost niciodată la fel după dezastrul de acum 12 ani

La Târlişua, viaţa n-a mai fost niciodată la fel după dezastrul care a uimit o lume întreagă. Ieri s-au împlinit 12 ani de când Valea Ilişua a fost devastată de inundaţiile rezultate din cantităţile mari de apă căzute în timp record pe un sol suprasaturat, producând alunecări de teren ce au antrenat mari cantităţi de masă lemnoasă. Aşa s-a format chiar în centrul satului un baraj de circa cinci metri, de la înălţimea căruia valul a măturat tot ce i-a stat în cale. Au murit atunci 13 oameni, o fetiţă cu vârsta de 10 ani fiind data dispărută şi în ziua de azi, au pierit 5.000 de animale şi păsări, iar pagubele materiale au însumat peste 20 de milioane de dolari.

Ieri, când pe întregul mapamond a fost sărbătorită Ziua pentru Reducerea Dezastrelor, oamenii locului şi-au amintit, inevitabil, de nenorocirea abătută asupra lor în vara anului 2006: “Din păcate, în faţa morţii ne plecăm capul umili, realizând că suntem trecători cu toţii. Să ne îndreptăm ochii către cer şi să spunem; „Dumnezeu să îi ierte şi să le dea odihnă veşnică celor trecuţi în nefiinţă”, rugându-ne totodată ca o astfel de tragedie să nu se mai repete”, a transmis primarul Vlăduţ Purja.

“În ziua de 20 iunie 2006, am pierdut rude, vecini, consăteni, dar mai ales imaginea satului în care am copilărit şi pe care nu am mai regăsit-o niciodată după acea zi”, a relatat, la rându-i, profesoara Cristina Rusu, originară din Târlişua.

La nivel de autorităţi, puţin s-a vorbit, însă, în tot acest răstimp, de cât de naturale au fost cauzele care au dus la o tragedie pusă mai mult pe seama Domnului, deşi tacit parcă se recunoaşte şi o oarecare  vină pământeană, din moment ce proiectele care-şi propun să obţină bani de la centru pentru reabilitarea infrastructurii din teritoriu sau pentru crearea unui sistem de protecţie la inundaţii au o singură justificare: întâmplarea care în vara lui 2006 a măturat Târlişua de pe faţa pământului.