Robotul H3LEN face orice ca să se promoveze: merge şi la biserică…

Întors pe cai mari de la Sala Polivalentă din Bucureşti, acolo unde s-a întrecut la final de martie cu cele mai importante licee din ţară, în cadrul celei mai mari competiţii de robotică din România, H3LEN, produsul echipei “Esentza” a Colegiului Naţional “Petru Rareş” din Beclean, nu pierde nicio ocazie ca să se promoveze.

Cu premiul “Rockwell Collins Award” venit în contextul mai sus amintit ca o recunoaştere a muncii şi a  creativităţii dovedite în atâtea rânduri, în fapt o distincţie acordată pentru inovaţiile aduse în domeniu, H3LEN poate sta cu fruntea sus în faţa oricui.

Aşa s-a şi întâmplat ieri, în a treia zi de Paşti, când robotul şi creatorii lui au venit la Centrul Cultural Social-Misionar al Bisericii “Sfântul Apostol Andrei” din Beclean ca să-i servească un buchet de flori ÎPS Andrei, mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, venit să oficieze liturghia, dar şi să-l hirotonisească ca preot misionar pe Dorian Brasai, asistent social în cadrul Protopopiatului Ortodox Beclean.

“Am realizat că tehnologia și spiritualitatea vor putea să-și dea mâna, să coexiste și indiferent de avansul tehnologiei, oamenii vor avea întotdeauna nevoie de spiritualitate”, a remarcat, în context, prefectul Ovidiu Frenţ, bucuros că echipa din Beclean “a pus judeţul nostru pe harta roboticii”.

Prezent la întregul eveniment cu conotaţii spirituale derulat ieri la Beclean, alături de preşedintele Consiliului Judeţean, Radu Moldovan, şi de primarul Nicolae Moldovan, Ovidiu Frenţ s-a arătat impresionat de prezenţa lui H3LEN şi nu a pierdut ocazia să-i felicite pe elevii pasionați de tehnologie, care au reuşit prin munca depusă să aducă inovaţii într-un domeniu al viitorului, investind efort şi timp într-un vis devenit realitate. Reprezentantul Guvernului în teritoriu i-a incurajat şi pe cei trei profesori mentori să continue să-i sprijine pe tineri, fiind convins că pasiunea lor se va concretiza în importante proiecte.