Recunoaştere naţională pentru cercetaşii din Beclean

După nouă ani de activitate, Grupul “Don Bosco” al cercetaşilor din Beclean a primit recunoaştere naţională sâmbătă, 24 februarie, obţinând la Bucureşti dreptul de reprezentare şi de vot în Adunarea Generală a Asociaţiei Cercetaşii Munţilor, a anunţat mentorul tinerilor, preotul greco-catolic Alin Ciprin Cîndea, cu precizarea că totul li se datorează profesionalismului şi implicării liderilor structurii de aici .

Având deviza “Totdeauna gata!” şi sigla un crin pe o cruce cu braţe egale, simbolizând prudenţa, dreptatea, tăria şi cumpătarea, organizaţia a fost înfiinţată în România anului 1996, cu scopul de a le oferi copiilor şi tinerilor o educaţie complementară celei primite în familie şi la şcoală. Practic, folosind pedagogia şi principiile cercetăşeşti ale lui Baden-Powell, cunoscut la noi începând cu anul 1913, metoda alternativă de formare se bazează pe implicarea în diverse acţiuni (sociale, de protecţia mediului, cultural-sportive) desfăşurate preponderent în natură (tabere în fiecare vară), în ideea dezvoltării caracterului, a personalităţii, a deprinderilor de a trăi şi a lucra în comunitate; totul se bazează pe urmarea idealului creştin şi crearea de tineri responsabli, pregătiţi să analizeze situaţiile vieţii şi să ia decizii adaptate, realiste.

Educaţie pentru viaţă, cercetăşia dezvoltă cunoaşterea de sine, necesitatea de a căuta noul, de a participa, de a explora, de a descoperi, de a făuri, de a ajuta; e distracţie (recreare şi aventură) cu scopul de dezvoltare fizică, psihică, intelectuală, socială şi spirituală a tinerilor. E o mişcare internaţională, cu organizaţii în peste 216 ţări şi peste 28 de milioane de adepţi.

În ţară, cei peste 400 de membri îşi desfăşoară activitatea în şase centre locale: Baia Mare, Beclean, Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara şi Târgu Lăpuş. Încă de la înfiinţare, Asociaţia Cercetaşii Munţilor a avut activităţi în colaborare cu: Scouts Unitaires de France, Association des Guides et Scouts d’Europe, Scouts de Cluses, Asociaţia Cercetaşilor Creştini din România.