Recordurile Becleanului

Oraş mic, dar cu trecere mare – vezi amplasarea la drumul naţional-european şi la unul dintre cele mai importante noduri de cale ferată ale tării, dar şi oficialii care, de-a lungul timpului, au coborât aici de la cel mai înalt nivel (şefi de guvern, ministri, deputaţi, senatori, diplomaţi etc.) – Becleanul se poate lăuda cu câteva recorduri care îl individualizează în ansamblul localităţilor din ţară.

Arborat în iunie 2010 cu onoruri militare, cel mai mare drapel naţional din România răzbate peste timpuri de la înălţimea celor 25 de metri câţi numără catargul care-l poartă în piaţa ce i-a împrumutat, de atunci, numele, chiar în centrul oraşului. Vremurile nu i-au fost întotdeauna prielnice, deşi dimensiunile-i impresionante domină localitatea, însă Primăria şi Direcţia de Gospodărire Comunală l-au restaurant de fiecare dată când vântul l-a făcut una cu pământul. Cinstit la fiecare sărbătoare națională, pavăză eroilor neamului comemorați aici la evenimente cu specific patriotic, simbolul din centrul orașului de pe Someș a fost efectiv rupt în urma intemperiilor venite în a doua parte a unei toride zile din vara anului 2014. Nu a fost prima dată când impunătorul drapel a trecut prin astfel de încercări: în primăvara anului 2011, un vânt puternic l-a ciuruit, însă la câteva zile după întâmplare Primăria a înălțat altul mai trainic și mai frumos.

Steagul cu dimensiuni impresionante (20/16 metri) nu e singurul element care aduce Becleanul în prim-planul mărimilor din România: orașul de pe Someș se mai poate lăuda cu cea mai lungă punte suspendată din țară (144 de metri).