Premieră naţională la Beclean: Tabăra de robotică pentru elevii de liceu

130 de elevi şi profesori din toată ţara, grupaţi în 24 de echipe, vin luni la Colegiul Naţional “Petru Rareş” din Beclean, într-o premieră pentru România: tabăra de robotică destinată respectivului segment de vârstă.

Naţie prin educaţie, prin implicarea Danei Războiu

Organizatorul principal este Asociaţia “Naţie prin educaţie”, fondată de Dana Războiu, care a adus în ţara noastră cea mai importantă competiţie de profil, FIRST Tech Challenge România, cu licență de la FIRST USA (For Inspiration and Recognition of Science and Technology). În cadrul acesteia, elevii beclenari de la ”Esentza Robotics” au fost distinşi, în primăvară, cu premiul pentru inovaţie, după ce la ediţia de anul trecut ajunseseră până în finală.

Tinerii, alături de mentorii care-i pregătesc, vor avea parte la Beclean, timp de o săptămână, de workshop-uri cu informații noi, dar şi de excursii, distracţie şi relaxare. Ideea este aceea a unor schimburi de experienţă, dar şi cea a închegării de prietenii şi a creării unor amintiri frumoase în rândul unora dintre cei mai dotaţi intelectual tineri din România.

Peste o lună, 170 de elevi sunt incluşi în a doua serie a Taberei naţionale de robotică de la Beclean, care se va desfăşura pe acelaşi model între 2 şi 8 august 2018.

Eu mi-am dorit să organizăm aceste tabere, chiar dacă ele presupun costuri destul de mari pentru Asociația Nație prin Educație. Mi-am propus, în primul rând, să îi țin pe copii în priză și în timpul vacanței de vară. Dar mai ales și pentru că lor le face mare plăcere să se mai întâlnească înainte de sezonul din toamnă al concursului. Pentru două săptămâni, ei își vor petrece timpul departe de computere, în natură. Am gândit programul taberelor astfel încât, pe lângă robotică, să socializeze și, cine știe, poate pe viitor se vor asocia și vor crea împreună start-up-uri de tehnologie. Acest lucru este cu atât mai important cu cât în competiție sunt concurenți, dar în viața reală sunt sau pot deveni prieteni care împărtășesc aceleași pasiuni. Mulțumesc echipei Esentza Robotics din Beclean pentru că s-a oferit să găzduiască aceste tabere”, a declarat Dana Războiu pentru DC News.

Program antrenant

Gazdele şi-au luat rolul în serios şi au pregătit intens terenul de desfăşurare a unui eveniment inedit pentru Beclean, suprapus în mod fericit peste cea de-a XVI-a ediţie a “Zilelor oraşului”. Directorul Colegiului Naţional “Petru Rareş” Beclean spune că toate competiţiile sunt deschise publicului, festivitatea de deschidere urmând să aibă loc în sala de sport a instituţiei, luni, 2 iulie, începând cu ora 17.30; aceasta va fi urmată, de la ora 18.30, de o paradă defăşurată până la Primărie.

Activităţile recreative în parcul balnear de la Figa şi la Herghelie, sportul, concursurile între roboţi şi meciurile demonstrative din parc, drumeţiile în pădurile din zonă, vizitarea obiectivelor turistice din apropiere sunt doar câteva dintre punctele principale ale petrecerii pe meleagurile someşene.