Prăjitură cu cireşe şi cremă de ciocolată

Pentru că e sezonul cireşelor, vă propunem o prăjitură delicioasă cu fructe de acest fel şi cu cremă de ciocolată (forma 18X18 cm).

Ingrediente pentru aluat:

  • 120 g făină
  • 50 g alune de pădure/nuci
  • 50 g zahăr
  • 80 g unt
  • un vârf de cuţit de sare

Ingrediente pentru crema de ciocolată:

  • 60 g unt
  • 160 ml apă
  • 50 g cacao
  • 220 g zahăr
  • 4 ouă medii
  • un vârf de cuţit de sare
  • 1/2 păstaie tonka
  • 15-20 cireşe

Prepararea aluatului:

Măcinăm alunele amestecate cu 2 linguri din cantitatea totală de zahăr. Punem în robot alunele măcinate, zahărul, sarea şi untul la temperatura camerei. Adăugăm făina şi mixăm până obţinem un aluat sfărâmicios (consistenţa seamănă cu cea a bazei pentru cheesecake). Tapetăm forma cu unt şi o îmbrăcăm în hârtie de copt. Punem mixul în tavă şi îl compactăm într-un strat uniform. Îl coacem în cuptorul preîncălzit la 170°C, pentru 10 minute, apoi scoatem tava din cuptor şi lăsăm blatul să se răcească puţin (circa 3 – 4 minute).

Prepararea cremei de ciocolată:

Punem într-o crăticioara untul tăiat în bucăţele şi adăugăm apa. Le fierbem pe foc mic, până când untul este complet topit, apoi adăugăm zahărul, cacaua, sarea şi tonka rasă printr-o răzătoare cu găuri mici. Le fierbem pe foc mic, până când siropul capătă o consistenţă uşor cremoasă (circa 5 – 6 minute). Amestecăm siropul cât timp fierbe. Stingem focul si îl lăsăm să se răcească. Când ajunge la temperatura camerei, adăugăm ouăle uşor bătute cu o furculiţă şi amestecăm. Punem crema peste blat şi adăugăm, din loc în loc, cireşele curăţate de sâmburi şi scurse bine.

Coacem prăjitura în cuptorul preîncălzit la 180°C pentru circa 30 – 35 de minute (crema de ciocolată va începe să se coacă dinspre margini spre centru. Când capătă un aspect compact, prăjitura este gata).

O scoatem din cuptor şi o lăsăm să se răcească total. O tăiem şi o servim pudrată cu zahăr vanilat sau cacao. Dacă o lăsăm în frigider până a doua zi, o să fie şi mai bună.