Porţi deschise la Herghelia Beclean

Caii de rasă ai Hergheliei Beclean, una dintre cele mai mari din ţară, reprezintă în sine un spectacol desăvârşit, astfel că instituţia are ce arăta astăzi, când îşi deschide larg porţile pentru public, aşa cum face an de an ca să marcheze Ziua silvicultorului.

Până la ora 18.00, vizitatorii se pot delecta cu ce are mai bun de oferit instituţia cu profil ecvestru, care deţine un depozit de armăsari de montă publică şi este destinată creşterii şi ameliorării raselor Semigreul Românesc şi Lipiţan, promovându-le prin activităţi de sport ecvestru şi agrement.

Semigreul Românesc este un cal de tracţiune intermediară, fiind adaptat condiţiilor din Podişul Transilvaniei; rasa a rezultat din încrucişarea armăsarilor Ardenez, Lipiţan, Furioso-North Star cu iepe locale.

Lipiţanul are o conformaţie armonioasă şi mers elegant, e blând, docil, supus, vioi. Ţinuta şi temperamentul îl recomandă pentru marile instituţii de dresaj academic din lume, precum Şcoala Spaniolă de la Viena.

Pe lângă formarea şi antrenarea cailor de atelaje, Herghelia Beclean oferă cursuri de echitaţie, face dresaj, participă la spectacole şi concursuri sportive de profil şi face turism ecvestru.

Direcția Silvică Bistrița-Năsăud vine aici cu servicii diverse pentru publicul larg: călărie pentru începători și avansați; demonstrații de dresaj și antrenamente pentru concursuri hipice de atelaje; vânzare sau închiriere de trăsuri; turism ecvestru organizat, la cerere, pe trasee din Parcul Național Munții Rodnei; cazare (10 locuri) în condiții de 3 stele; vânzare de cai din rasele Lipițan și Semigreul Românesc.