Petrece la Băile Figa minivacanța de Paște și 1 mai 2019

Dacă în perioada antedecembristă era doar o tradiţie locală, aceea ca lumea să iasă la mici și bere în zona celor două-trei cabane din zona cu ape sărate și nămoluri curative de lângă Beclean, Figa și ale sale obiective de interes turistic reprezintă acum atracția mult mai multor clienţi dornici de a petrece plăcut şi inedit timpul liber al sărbătorilor laice și bisericești ce bat la uşă. Desigur, posibilitățile de divertisment s-au schimbat mult față de perioada de referință, și aici vorbim despre transformarea Băilor într-un Aqualand aflat în continuă extindere și modernizare, dar și la Herghelia Beclean, una dintre cele mai importante instituții cu profil ecvestru din țară, acolo unde se cresc și ameliorează rasele Lipițan și Semigreul Românesc.

Faptul se reflectă în gradul de ocupare a spaţiului de cazare Băile Figa, disponibil în cele 220 de cabane şi 180 de căsuţe ale satului de vacanţă din apropierea staţiunii, rezervat în proporţie de 70-80% pentru perioada sărbătorilor pascale.

De toate, pentru toţi

Cum vremea se anunţă destul de generoasă la final de săptămână, ca să susţină la 20 de grade oferta turistică de aici, petrecerea Paştilor pe aceste tărâmuri poate însemna şi drumeţie în natură, şi relaxare în aer liber, şi activitate pe terenurile sportive, şi apelarea la serviciile de balneare de interior. Dacă ștrandul exterior, râul leneș, toboganele și lacul sărat se transformă acum în plăcute amintiri ale unor zile toride de vară, gata de contemplat fără taxă de acces, oferta de sub acoperiș poate atrage destule preferințe, în schimbul sumei de zece lei/persoană/zi. Tot în interior, jacuzi şi sauna sunt disponibile cu câte doi lei pentru 20 de minute, la fel costă o oră în sala de fitness, în timp ce afară terenul de fotbal poate fi folosit în schimbul a 30 lei/oră, iar cel de tenis devine practicabil cu 10 lei/oră.

Caii de rasă, un spectacol desăvârşit

În drum, îmbietoare se dovedește Herghelia, una dintre cele mai mari din ţară, cu obiective demne de tot interesul turistic. Nu întâmplător Direcția Silvică Bistrița-Năsăud vine aici cu servicii diverse pentru publicul larg: călărie pentru începători și avansați; demonstrații de dresaj și antrenamente pentru concursuri hipice de atelaje; vânzare sau închiriere de trăsuri; turism ecvestru organizat, la cerere, pe trasee din Parcul Național Munții Rodnei; cazare (10 locuri) în condiții de 3 stele; vânzare de cai din rasele Lipițan și Semigreul Românesc.

Herghelia Beclean are un depozit de armăsari de montă publică şi este destinată creşterii şi ameliorării raselor Semigreul Românesc şi Lipiţan, promovându-le prin activităţi de sport ecvestru şi agrement.

Semigreul Românesc este un cal de tracţiune intermediară, fiind adaptat condiţiilor din Podişul Transilvaniei; rasa a rezultat din încrucişarea armăsarilor Ardenez, Lipiţan, Furioso-North Star cu iepe locale.

Lipiţanul are o conformaţie armonioasă şi mers elegant, e blând, docil, supus, vioi. Ţinuta şi temperamentul îl recomandă pentru marile instituţii de dresaj academic din lume, precum Şcoala Spaniolă de la Viena.

Pe lângă formarea şi antrenarea cailor de atelaje, Herghelia Beclean oferă cursuri de echitaţie, face dresaj, participă la spectacole şi concursuri sportive de profil şi face turism ecvestru.