Perspective din fonduri europene pentru ambulatoriul spitalului din Beclean

Dacă Primăria Beclean derulează proiecte europene în valoare totală de 30 de milioane de euro, toate eligibile după cum afirmă primarul Nicolae Moldovan, persepctivele UE se deschid şi pentru ambulatoriul Spitalului Orăşenesc, parte dintr-o iniţiativă similară de modernizare.

Potrivit edilului, planul ale cărui proceduri sunt posibil de finalizat până în luna octombrie a acestui an, când e termenul de depunere în vederea accesărilor financiare de la Bruxelles, prevede renovarea interiorului (căci exteriorul e deja reabilitat) şi dotarea cu aparatură de ultimă generaţie, după modelul existent la Bistriţa.

Unitatea medicală ce deserveşte oraşul Beclean şi 13 comune învecinate a făcut, în ultimul timp, câteva investiţii administrative menite să diversifice şi extindă gama de servicii de specialitate, atrăgând în acelaşi timp şi noi specialişti, căci resursa umană e un capital indispensabil oricărei instituţii de succes, fie ea publică sau privată.

Compartimentul pentru acuţii cu afecţiuni mintale, de pildă, s-a înfiinţat nu de mult timp la Spitalul Orăşenesc Beclean, din nevoia de a întinde o mână de ajutor cazurilor tot mai numeroase de persoane pentru care îngrijirea de specialitate pe acest palier , fie ea şi pasageră, a devenit o necesitate tot mai accentuată.

4 saloane cu 16 paturi îi găzduiesc pe aceştia în condiţii decente şi moderne, cu grupuri sanitare proprii şi delimitări clare de cazurile mult mai grave rezidente aici.

De îngrijirea lor se ocupă doi specialişti în domeniul psihiatriei, veniţi în ultimul an să activeze la Spitalul din Beclean: Andreea Munteanu locuieşte în Bistriţa şi a venit aici prin concurs, din Mureş, iar Ovidiu Dumitru a fost rezident pe post.

Alţi patru doctori s-au alăturat, din 2017 până acum, colectivului de aici: Lucian Bobeanu (la urgenţe) are o jumătate de normă, Alina Căsăuţan – la interne, Crina Diugan – la chirurgie şi Teodora Mariaşiu – la laborator (acest compartiment a funcţionat doi ani fără medic, după ce precedentul a plecat la Cluj).

Pe de altă parte, în imediata apropiere a Spitalului, blocul ANL se află la stadiul începerii lucrărilor, în ideea de a construi 24 de unităţi locative dintr-o investiţie de 3,4 milioane de lei, bani de la bugetul de stat.