Acasă Administratie Pe frontul “Supercom”, la Beclean…

Pe frontul “Supercom”, la Beclean…

0
Pe frontul “Supercom”, la Beclean…

Nu e ca după război, căci conflictul lipsește cu desăvârșire, deși gunoaiele rămase în voia sorții și la îndemâna spiritului civic al localnicilor au nemulțumit în repetate rânduri pe destui plătitori de servicii de salubrizare.

E mai degrabă cum se întâmplă de multe ori la noi după contracte babane semnate pe seama unor servicii pubice, doar ca să genereze bani în conturile beneficiarilor, nu și să presteze cu rigurozitate niște munci în folosul beneficiarilor al căror nume a fost bun să se invoce până firma specializată în curățenie s-a văzut cu sacii în căruță.

Căci iată, precum arată pozele, așa e rezultatul muncii prestate de “Supercom”, unicul operator de servicii de salubrizare în Bistrița-Năsăud, în cazul cel mai fericit în care mașina de strâns gunoaie a trecut pe acolo: deșeuri rămase nestrânse în jurul unor containere depășite de situație și când sunt goale, darămite când dau pe dinafară de preaplinul rămas de multe ori într-o îndelungă și zadarnică așteptare.

Se întâmplă în Beclean, iar cazul surprins în spatele magazinului “Corex” dintre blocurile zonei vechi a orașului nu e nici pe departe singular. Și cum ne-am obișnuit ca “rezolvările” să vină de multe ori prin redirecționarea “spiritului” civic al unor plătitori de taxe oricum săraci cu duhul, care pun de multe ori mâna pe mătură sătui să trăiască în mizerie, e bine să știm cu cine avem de-a face:

“Supercom” este unicul furnizor al serviciului de salubrizare la nivel judeţean şi e suficient de fundamentat cât să perceapă, prin Primărie, taxe lunare de 10 lei/persoană fizică din mediul urban, respectiv 3 lei/căciulă în mediul rural şi 340 de lei/tonă în cazul persoanelor juridice. De curând, firma bucureşteană şi-a prelungit cu încă trei luni contractul încheiat cu ADI Deşeuri Bistriţa-Năsăud, printr-un act adițional. Lanțul slăbiciunilor datează cel puțin de la începuturile lui septembrie 2016 (după ce socoteala cu “Vitalia” s-a încheiat), de când înţelegerea făcută tot pe câte trei luni s-a prelungit sistematic până acum. Motivarea a venit din faptul că procedura de atribuire către un nou operator a contractului de concesiune a serviciului a fost suspendată la decizia instanţei, în urma sesizărilor formulate de alte firme de salubritate, după ce Consiliul Judeţean a lansat procedura de licitaţie pentru desemnarea unui nou operator.

Mergând pe firul acestor justificări, Consiliul Local Beclean s-a raliat mersului lucrurilor, ca și alte foruri legislative din județ de altfel, și a votat la finalul lunii mai cea de-a şaptea prelungire a contractului de achiziţie publică nr. 1908/02.09.2016 încheiat cu SC “Supercom” SA pentru serviciul de salubrizare, colectare şi transport al deşeurilor din judeţ. Decizia aplicată pe o durată de trei luni, cu începere din 4 iunie 2018 când expira valabilitatea anterioarelor acte similare, a fost adoptată şi la nivel municipal,  pornind de la faptul că procedura de atribuire a unui nou contract de concesiune către un nou operator era în desfăşurare, însă nu avea să se încheie până la expirarea termenului aflat în discuţie. Or, până la desfăşurarea licitaţiei care să stablească noul operator de salubritate la nivel de judeţ, administraţiile publice şi consiliile locale n-au încotro şi sunt nevoite să evite astfel întreruperea în asigurarea serviciului.