Nucleul de Lipiţani de la Herghelia Beclean, unic în lume

Herghelia Beclean se poate mândri cu un nucleu de Lipiţani unic în lume, dezvoltat pe linia de selecţie a culorii negre. Directorul Traian Lăpuşte ne-a explicat că această particularitate a efectivului de cabaline din instituţia pe care o coordonează e singulară nu doar în ţară, ci şi la nivel mondial, pentru că în rest comună e, la Lipiţani, nuanţa sură (vânătă în termeni tehnici).

Herghelia –mamă e cea de la Sâmbăta de Jos, acolo unde există aproximativ 340 de exemplare, în mare majoritate gri; la Beclean, în schimb, proporţiile sunt covârşitoare în favoarea culorii negre, instituţia cu profil ecvestru de aici având în total 110 cai din rasa aflată în discuţie, din care 11 sunt armăsari pepinieri şi doar câteva iepe sunt sure, pentru a asigura o oarecare variabilitate.

Există opt linii de Lipiţani, iar ultima dintre acestea e Incitato, care îşi are orginile la Beclean, de acolo de unde contele Bethlen a trimis în Ungaria, în 1802, şase iepe şi un armăsar; aşa s-a format şi s-a răspândit în lume frumosul model, din categoria căruia Herghelia de aici deţine în jur de 10 armăsari pepinieri.

Frumuseţea, inteligenţa, aspectul impunător, mişcarea elegantă, culoarea caracteristică şi mai ales capacitatea de a executa cu eleganţă si uşurinţă probele şcolii de dresaj înalt, precum şi aptitudinea exercitată la concursurile de ateleje, îi aduc rasei Lipiţane recunoaştere şi răspândire în întreaga lume.

La Beclean, aceasta poate fi admirată la concursurile de atelaje, dar şi în activităţi desfăşurate în scop turistic, pentru că Herghelia oferă locuri de cazare, un program de vizitare şi de călărie pentru pasionaţii de hipism din toată ţara.

Şi din punctul de vedere al tranzacţiilor efectuate aici Lipiţanii au mare trecere, fiind vânduţi în scurt timp de îndată ce sunt scoşi la licitaţie. Nici Semigreul Românesc cu caracterul lui blând şi docil nu se lasă mai prejos din acest punct de vedere, utilitatea lui fiind larg recunoscută mai ales la pensiunile amenajate în zonă cu bani europeni, care îl folosesc pentru călărie, la trăsuri ori în alte astfel de activităţi.