Ne aflăm sub Cod Portocaliu de ploi abundente

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis în această dimineaţă o avertizare generală Cod Portocaliu  de ploi abundente valabilă până la ora 23.00, pentru zonele Maramureş, Moldova şi Transilvania, conform hărţii prezentate.

Potrivit sursei citate, local, în Moldova, precum şi în zona Carpaţilor Orientali şi Meridionali, temporar va ploua abundent şi se vor acumula cantităţi de apă de 50 de litri/metru pătrat şi, izolat, 60-70 de litri/mp.

Manifestări ale instablităţii atmosferice vor fi şi în celelalte regiuni, dar pe arii mai restrânse şi pentru intervale mai scurte de timp.

Situaţia se poate schimba în funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor.

Ulterior, ANM a emis şi o atenţionare generală Cod Galben de cantităţi însemnate de apă şi instabilitate atmosferică, valabilă până mâine, 1 iulie, la ora 6.00, pentru judeţele Argeş, Bistriţa-Năsăud, Brăila, Buzău, Caraş-Severin, Dâmboviţa, Galaţi, Hunedoara, Maramureş, Prahova, Sibiu, Vaslui şi Vrancea.

Conform avertizării, în Moldova, local în Transilvania şi Mramureş, precum şi în jumătatea de nord a Munteniei şi în zona montană a Olteniei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin averse cu caracter torenţial, descărcări electrice şi intensificări ale vântului cu aspect de vijelie.

Prin acumulare sau în intervale scurte de timp se vor înregistra cantităţi de apă de peste 20 – 25 de litri/metru pătrat şi izolat 40 – 50 de litri/mp.