Monitorizare video pentru traficul din Beclean

Consiliul Local Beclean a aprobat încheierea unui contract de comodat (închiriere gratuită) cu Inspectoratul Judeţean de Poliţie, în baza căruia oamenii legii din oraş vor utiliza sisteme de monitorizare video a traficului local, în îndeplinirea sarcinilor specifice.

Aleşii locali au găsit ideea utilă nu doar în identificarea situaţiilor problematice întâlnite în circulaţia pe drumurile publice, ci şi pentru prevenirea sau depistarea faptelor antisociale, identificarea unor suspecţi şi confruntarea ori verificarea informaţiilor necesare în misiunea poliţiştilor.

Aceasta nu e singura imixţiune electronică pe care autorităţile o pregătesc la nivelul circulaţiei din oraş. O semaforizare unică în România va deveni realitate la Beclean în aproximativ un an de zile, după ce se va fi materializat proiectul de mobilitate urbană “Drumul Gării din Beclean”, în valoare de 5 milioane de euro, declarat eligibil la finanţarea Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Vest. Practic, acesta va aduce aici, inclusiv la trecerile de pietoni, un ansamblu de semafoare inteligente, funcţionale la cel mai înalt nivel de sincronizare şi dotare, cu programe video şi senzori, după cum a anunţat primarul Nicolae Moldovan în faţa Consiliului Local.

Subiectul monitorizării video din trafic a fost discutat în aceeaşi şedinţă în care executivul local, legislativul oraşului şi Poliţia judeţului au stat la aceeaşi masă, convenind adoptarea unor măsuri de fluidizare şi degajare a traficului din Beclean: desfiinţarea trecerilor de pietoni de la “Bachus” şi Farmacia “Salix” (rămân cele două de la Primărie şi biserica ortodoxă din parc monitorizate de doi poliţişti locali angajaţi special pentru coordonarea circulaţiei în aceste zone), sensuri unice pe străzile Petru Maior, Trandafirilor şi Liviu Rebreanu şi interzicerea parcărilor pe marginea Drumului Naţional 17 din momentul implementării alternativei supraetajate (două niveluri). Acestea sunt soluţii complementare proiectului de mobilitate urbană, a cărui implementare pe bani europeni va începe în septembrie 2018 şi se va încheia în aproximativ un an de zile.