ÎN PREMIERĂ: Misterul de pe cerul Becleanului, elucidat de un astronom de la Academia Română

corp ceresc beclean

Un corp ceresc ieşit din tiparele unei stele obişnuite, prin mărime şi intensitatea luminii, uimeşte de câteva zile Becleanul, mai ales de când grupul de Facebook “Se întâmplă în Beclean” a suprins în imagini şi filmuleţe video fenomenul observat două seri la rând, între orele 21.30 şi 22.22, când are vizibilitate deasupra pădurii Beclenuţ (zona unde era fosta luntre).

Ipotezele formulate de localnici nu au întârziat să apară, mai ales că unii dintre ei fuseseră martorii teribilei apariţii şi înainte de zarva iscată pe reţeaua de socializare: ba că ar fi un OZN, ba un obiect colorat care – din constatările lor – coboară de pe cer şi dispare în pădure, ori steaua Sirius, o dronă, o planetă necunoscută lor, sau că americanii sau NATO ar face oarece exerciții secrete.

Misterul astfel iscat ne-a determinat să apelăm la specialişti, pentru elucidare. Răspunsurile au venit de la Liviu Mircea, cercetător astronom la Academia Română şi profesor universitar la catedra de matematică şi informatică a Universităţii “Babeş-Bolyai” din Cluj Napoca.

Este vorba despre Venus şi ciclicitatea acestei Planete care beneficiază pentru moment de vizibilitate maximă pe orizontul de apus până în 17 august 2018, dată până la care se află în “elongație estică crescătoare”; în această perioadă se numeşte  “Luceafarul de seară” fiind cel mai luminos corp ceresc după Lună. Venus este vizibilă după ce apune Soarele, până la ora 22.50. Acum este în conjuncție cu Soarele, se află în interiorul orbitei Pământului, ulterior mai urcă și se depărtează de Soare.

Venus va intra în elongație vestică din ianuarie 2019 (ultima dată a fost în elongație vestică în decembrie 2017), iar atunci o să  se numească “Luceafărul de dimineață” şi o să fie fie vizibilă pe orizontul de răsărit, înainte de apariţia Soarelui.

În astronomie, elongația este unghiul dintre Soare și Planetă, așa cum se observă de pe Pământ.