Ministerul Afacerilor Externe a avizat cooperarea dintre Beclean şi Glodeni (Basarabia)

După ce a primit avizele necesare de la Ministerul Afacerilor Externe, fără de care relaţiile reciproce nu s-ar fi putut închega, înţelegerea de cooparare dintre Beclean şi oraşul Glodeni din Republica Moldova a primit azi undă verde şi în Consiliul Local al localităţii de pe Someş, acolo unde primarul Nicolae Moldovan a fost împuternicit să consolideze relaţiile de înfrăţire peste Prut.

Subiectul aflat de o bună bucată de vreme pe masa forului legislativ beclenar se înscrie în seria demersurilor unioniste întreprinse în anul Centenarului Marii Uniri Naţionale la nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud, al cărui for administrativ a semnat, la 27 martie 2018, o rezoluţie simbolică de reunire cu Basarabia. Chiar şi Consiliul Local a adoptat gesturi cu aceeaşi valoare, la început de aprilie, când iniţiativa PMP a avut larga susţinere a aleşilor locali.

Nu există o linie tematică clar stabilită a relaţiilor de înfrăţire, a explicat primarul Nicolae Moldovan în faţa Consiliului Orăşenesc, însă e clar că din orice raport de colaborare are fiecare ce învăţa: ei pot observa aici cum se face turismul de succes, alăturându-se polonezilor care se cazează periodic la Băile Figa după ce Grupul de Acţiune Locală de acolo a stabilit legături cu omologii din Beclean; noi, la rându-ne, putem vedea în ei diferenţele între ce suntem acum şi ce eram în urmă cu 50 de ani, deşi sunt domenii în care chiar ne pot da lecţii – a punctat edilul.

Oraş situat în nord-vestul Republicii Moldova, Glodeni are aproximativ 10.000 de locuitori (ca şi Becleanul); între agenţii economici importanţi se remarcă o fabrică de  prelucrare a sfeclei de zahăr şi una de conserve. Regiunea din care face parte este specializată în creşterea culturilor cerealiere, producerea fructelor, a legumelor, a tutunului şi a sfeclei de zahăr. Potenţialul turistic este dat de biserici şi monumente cu valoare istorică, dar şi de resursele naturale (pădurea înconjurătoare şi râul Glodeanca, cel pe cursul căruia s-a format un mic lac de acumulare, în regiunea parcului).