Medic sirian din Spitalul Beclean, reclamat pentru agresiune sexuală; învinuitul neagă totul

Interacţiunea dintre Barkal Darwish, doctor de origine siriană, specialist în obstretică-ginecologie la Spitalul Orăşenesc Beclean, şi o pacientă în vârstă de 45 de ani din Nuşeni a ajuns subiect de cercetare într-un dosar penal şi a intrat în atenţia Consiliului de Etică al instituţiei medicale, după ce femeia s-a adresat în 23 aprilie 2018 Poliţiei oraşului de pe Someş, acuzând faptul că specialistul ar fi agresat-o sexual pe durata internării sale în secţia aflată în aria de competenţă a acestuia.

La Poliţie…

Crina Maria Sîrb, purtătorul de cuvânt al Inspectoratilui Judeţean de Poliţie Bistriţa-Năsăud, ne-a confirmat existenţa sesizării de agresiune sexuală formulată împotriva unui cadru medical al Spitalului din Beclean şi ne-a declarat că în cauză se fac cercetări pentru stabilirea exacta a împrejurărilor în care s-ar fi produs fapta reclamată, totul în cadrul unui dosar penal instrumentat de Poliţia oraşului de pe Someş, sub supravegherea Parchetului, în perspectiva înaintării unei soluţii în instanţă.

Practic, apropiaţii părţii acuzatoare susţin că pacienta a ajuns la urgenţe cu hemoragie, acolo a dat peste medicul Barkal Darwish, cu care a avut de-a face şi pe parcursul următoarelor două zile, din care una a stat internată în secţia de obstretică-ginecologie a spitalului. Tratamentele aplicate de doctor n-au dat rezultate nici medical, nici uman, susţin aceştia, întrucât fapta incriminată s-ar fi produs chiar în salon, în timpul unei vizite făcute în scopuri medicale, fapt ce a determinat pacienta să fugă efectiv din spital, ca să ajungă apoi la urgenţe la Bistriţa şi la Cluj cu probleme agravate.

În faţa Consiliului de Etică, probe subţiri

Dincolo de plângerea penală adresată Poliţiei, femeia a sesizat şi conducerea Spitalului, acolo unde s-au urmat paşii procedurali standard ce se impun în astfel de situaţii: s-a sesizat Comitetul Director, cel responsabil de investigarea relaţiei medic-pacient, de aici s-a ajuns la Consiliul de Etică al unităţii, care a luat act de situaţie şi a început o cercetare internă, urmând ca în final, dacă e cazul, să se ia o decizie disciplinară ce poate duce, în funcţie de situaţie, până la desfacerea contractului de muncă.

Până acolo, însă, e nevoie de mai mult decât nişte poveşti, adică de dovezi şi martori, or acestea nu există, spune directorul Spitalului, Bogdan Tuşa, cu precizarea că în cei peste doi ani de când activează în instituţie, doctorul Barkal Darwish şi-a practicat meseria fără să atragă atenţia într-un fel sau altul şi fără să se mai fi confruntat cu  astfel de probleme în trecut.

Barkal Darwish se apără

De partea cealaltă, medicul reclamat, în vârstă de aproximativ 55 – 60 de ani, specialist în obstretică-ginecologie din anul 1995, care a lucrat în Siria până să vină în urmă cu doi ani şi ceva la Beclean, spune că habar nu avea de plângerea făcută la Poliţie şi se apără:

“Doamna a venit, eu eram în gardă, în data de 15 (n.r. aprilie), mi se pare seara, în jurul orei 5.30 – 6.00. Am consultat-o şi i-am făcut o ecografie şi i-am prescris medicamente, că avea hemoragie, şi s-a dus acasă; am zis că n-are rost să o internez că în decurs de trei-patru zile se va opri hemoragia. A doua zi dimineaţă, tot aşa a venit, spunându-mi că nu s-a oprit hemoragia. I-am repetat că se va opri în trei-patru zile. A insistat ea că vrea să se interneze, că vrea să fie sigură, deşi i-am zis că tratamentul e acelaşi. Am internat-o, am consultat-o ginecologic, pe masa ginecologică, în prezenţa asistentei şi apoi asistenta a dus-o în salon, care era vizavi de cabinetul meu. Şi la fiecare ieşire şi intrare de-a mea, la fiecare trecere a mea pe acolo, îmi spunea că nu s-a oprit hemoragia. Se va opri, doamnă, i-am zis, şi chiar i-am dat ca exemplu că şi nevasta mea are hemoragie şi tot aşa este situaţia. Era normal, medical, pentru că lua medicamente doar de două zile. Asta a fost totul.

Şi doamna a insistat să-şi dea şi nişte bani – acuma vă spun şi de astea – şi nişte vin de ală vechi de nu ştiu câţi ani de zile şi whisky şi am zis că nu vreau. Le-am refuzat pe toate. Şi asta a fost. Şi după aceea am ieşit eu din spital, la ora 3.00 – 3.30, aşa ceva, şi în noaptea aceea era un meci, m-am uitat la meci cap-coadă şi m-am întors în jurul orei 11.00, asistenta  m-a sunat şi mi-a zis când am ajuns că bolnava nu se simte bine, că o doare stomacul, că plângea şi că mă roagă să mă duc la ea. Şi m-am dus la ea şi i-am zis că o să-i treacă, i-am schimbat medicamentul, pe cel vechi l-am scos din tratament şi asta a fost. Şi în jurul orei 12.00, doamna mi-a adus o ciocolată şi o banană.

Eu îmi luasem atunci două zile de concediu şi în perioada asta am fost la Galaţi şi la Focşani şi m-a întrebat înainte de asta dacă poate merge acasă; i-am zis să procedeze cum vrea, că eu oricum plec în concediu, şi s-a dus acasă; ne-am înţeles că revine dimineaţa şi seara face tratamentul.

Eu cred că singura greşeală pe care am făcut-o a fost că m-am dus eu singur la ea în salon, atunci, noaptea, când a zis că o doare stomacul; dar am făcut-o la cererea asistentei care mi-a spus că bolnava se simţea rău. ”