Acasă Educatie Cultura Mărturiile unui fiu despre suferințele tatălui său îndurate într-un lagăr sovietic

Mărturiile unui fiu despre suferințele tatălui său îndurate într-un lagăr sovietic

0
Mărturiile unui fiu despre suferințele tatălui său îndurate într-un lagăr sovietic

Generațiile vârstnice din cartierul FIGA – orașul BECLEAN își amintesc, cu siguranță, de MĂRGINEAN  IACOB n.1921 – d.1985, dar foarte puțini știu câte greutăți și obstacole a avut de depășit în viață. Am aflat câteva momente dramatice din viața sa cu ajutorul fiului său MĂRGINEAN VASILE n.1954, locuitor al cartierului FIGA.

MĂRGINEAN IACOB a fost mobilizat în armata ungară în anul 1941 (Nord-Vestul Transilvaniei a fost cedat Ungariei în urma Dictatului de la Viena – 30 august 1940) luptând împotriva U.R.S.S. A fost capturat de sovietici si dus alături de alți camarazi într-un lagăr de muncă în regiunea Donbas (astăzi pe teritoriul Ucrainei). Din relatarea fiului său am aflat că timp de 4 ani au muncit până la epuizare la minele de cărbune în condiții greu de suportat, inimaginabile. Erau bătuți la ieșirea din schimb, maltratați, hrăniți atât cât să supraviețuiască.

Uneori dormeau în tranșee, iar hainele înghețau efectiv la minus 40 de grade. Barăcile în care erau adăpostiți erau doar din scândură, temperatura era aproape ca afară, iar Crivățul a afectat în mare măsura sănatatea acestor oameni. Paturile erau din scândură fără învelitori, pături, fără haine de schimb.

Ce m-a impresionat, dar în același timp mi-a produs un sentiment de furie a fost comportamentul inuman al celor care conduceau lagărele de muncă – atitudinea degradantă, disprețuitoare față de adversar. După 4 ani de suferințe, privațiuni și alte umilințe MĂRGINEAN  IACOB reușește – cu ajutorul lui Dumnezeu – să ajungă acasă pe jos, după câteva luni. Merită să precizăm că în drumul spre casă – el și camarazii săi au fost ajutați de o parte a populației civile – care le-a oferit mâncare, apă și adăpost – dar au trebuit să se mulțumească, uneori cu coji de cartofi, rădăcini, coajă de copaci, etc – iar căpițele de făn le-au servit drept adăpost în timpul nopților.

Ajuns la FIGA – MĂRGINEAN  IACOB își va intemeia o familie. Se căsătorește cu POP  MARIA n.1928 – d.2017 și va avea doi copii – ANA n.1950, căsătorită Maier și VASILE n.1954.

Condițiile inumane din lagăr, lipsa hranei și a asistenței medicale și-au pus amprenta decisiv asupra sănătații acestor oameni. MĂRGINEAN  VASILE  îmi spunea cu lacrimi pe obraji că tatăl său s-a intors acasă – având 35 de kg, iar la încorporare avea 76 de kg – trageți dumneavoastră concluziile, stimati cititori! Pare incredibil ce a putut face războiul din oameni, acesta are efecte multiple asupra sănătății oamenilor, frigul îndurat pe teritoriul sovietic i-a provocat lui MĂRGINEAN  IACOB o boală la plămâni ce îi va cauza decesul la vârsta de 64 ani.

Noi am relatat doar câteva momente din viața unui om luat prizonier și apoi pus să muncească  până la extenuare într-un lagăr de muncă sovietic. Asemenea exemple sunt pretutindeni în România, nu vom ști niciodată numele celor care au murit pe front, al dispăruților, al celor care au sfârșit în lagăre de muncă sau al celor îngropați în acele gropi comune.  Am convingerea că oamenii care și-au pierdut apropiații în condiții neelucidate trăiesc un sentiment de tristețe, de neputința aflării adevărului.