Mai mult decât un “hotel”…

200 de locuri de cazare amenajate ultramodern în internatul campsului de la Colegiul Naţional “Petru Rareş” Beclean susţin cu brio nu doar activitatea didactică, prin cazarea elevilor şi a profesorilor implicaţi în diferite activităţi ale procesului de învăţământ, ci şi organizarea în localitate a diferitelor manifestări sportive ori recreative.

De la firmele de exerciţiu care au participat de curând la târgul naţional desfăşurat în cantina instituţiei, la cantonamentele sutelor de sportivi veniţi să se antreneze la bazinul didactic de înot din oraş, campusul a oferit capacitatea de cazare necesară de găzduire a oricărui eveniment notabil din localitate. Perspectiva imediată este deschisă către Tabăra naţională de robotică pentru elevi şi mentorii lor, programată a se desfăşura aici în perioadele 2 – 8 iulie 2018 (seria I) şi 2 – 8 august 2018 (seria II), graţie implicării şi a iniţiativei BRD First Tech Challenge România, organizatorul celei mai mari competiţii de profil din ţară.

 

Obţinerea unei infrastructuiri la standard ultramoderne a fost posibilă graţie concretizării unui grandios proiect, parte din Programul Operațional Regional, implementat la nivel național de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, în calitate de Autoritate de Management, la nivel regional, de către Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest, organism intermediar ce a monitorizat înfăptuirea acestuia, iar la nivel local, de Primăria orașului de pe Someș. Este vorba despre iniţiative începute în anii 2008-2009 care şi-au găsit în 2014 circumstanțe favorabile de derulare, în condițiile în care Guvernul a realocat pe sectorul învățământ, în baza unor contracte existente valabile, fonduri UE rămase neconsumate.

La Beclean s-au derulat lucrări în valoare totală de 27.802.825,53 lei, din care 24.453.115,90 lei au reprezentat finanțare nerambursabilă. Acestea s-au materializar în extinderea infrastructurii școlare cu un corp nou de clădire, reabilitarea celor vechi, realizarea izolației termice, amenajarea de săli moderne pentru cursuri (24 în plus faţă de până acum), garsoniere pentru dascăli și elevi, internat şi cantina, centrală termică proprie, noi ateliere, laboratoare, curte interioară, teren de sport.
Din punct de vedere educativ, investiția a venit în întâmpinarea nevoilor de mai bine a aproximativ 1500 de persoane, dascăli şi elevi din Beclean şi din 12 comune învecinate, care îşi desfăşoară activitatea la Colegiul Naţional “Petru Rareş” şi Liceul Tehnologic “Henri Coandă” Beclean.