Lapte de pasăre

Probabil vă aminţiţi cu toţii ştirea anilor 1993, cu găina care a născut pui vii şi l-a fixat pe Ion Cristoiu, cel care a publicat-o, în analale presei româneşti. Ei bine, acesta nu este nici pe departe un material de acest gen, despre păsările care dau lapte. E, dincolo de titlul pitoresc, reţeta desertului copilăriei noastre, una clasică, valabilă oriunde şi oricând, căci – nu-i aşa? – la fel ca hainele, mâncărurile clasice nu-şi pierd gustul şi farmecul niciodată.

Ingrediente:

  • 1 litru de lapte;
  • 4 ouă;
  • 200 grame de zahăr;
  • 1 lingură amidon (sau făină);
  • 1 plic de zahăr vanilinat;
  • esenţă de vanilie.

Preparare:

Punem la fiert laptele cu zahărul vanilinat şi între timp separăm albuşurile celor patru ouă de gălbenuşuri.
Batem spumă albuşurile cu un praf de sare, iar după ce acestea s-au întărit, adăugăm 100 grame de zahăr şi continuăm să le batem spumă. Dăm focul la minim şi punem în lapte câte o linguriţă cu spumă de albuş.

Lăsăm un minut la fiert găluştele de albuş, apoi le întoarcem pe partea cealaltă pentru încă un minut, după care le scoatem cu paleta şi le lăsăm la scurs într-o strecurătoare. În timpul fierberii, găluştele pentru laptele de pasăre îşi vor mări volumul, aşa că nu trebuie să punem prea multe la fiert.
Aşezăm într-un vas gălbenuşurile, restul de zahăr (100 grame), o lingură de amidon (sau făină) şi le amestecăm până când se dizolvă zahărul. După ce am terminat de fiert toate găluştele de albuş, în laptele rămas turnăm compoziţia obţinută. Lăsăm laptele de pasăre la fiert încă zece minute, având grijă să amestecăm (în acest timp, laptele îşi va schimba consistenţa, devenind mai cremos). La final, punem găluştele de albuş într-un vas, apoi turnăm peste ele laptele de pasăre şi introducem vasul în frigider. Acest desert se serveşte rece.

Poftă bună!