La nivelul următor, Becleanul “Smart”: iluminat public prin telegestiune computerizată

Întregul oraş Beclean şi cartierele aparţinătoare vor ajunge în această perioadă la următorul nivel de dezvoltare, cel “Smart”, o data cu implementarea unui proiect european de 4,4 milioane de euro ce va duce la o reţea complet nouă de iluminat public stradal, una întinsă pe o distanţă 40 de kilometri, cu 1.000 de leduri funcţionale prin telegestiune computerizată în sistem WiFi, operabilă de pe PC sau telefonul inteligent.

 

Practic, noul sistem este unul foarte complex şi permite monitorizarea, comandarea şi programarea de la distanţă a fluxului de lumină şi a intensităţii acestuia, pe interval orare sau în funcţie de necesităţi, cu adaptare la fiecare situaţie în parte: de exemplu, va exista posibilitatea inducerii unei vizibilităţi sporite la producerea unui accident, pentru facilitarea intervenţiei de urgenţă, sau la trecerea (cu maşina) printr-o zonă mai puţin frecventată şi, implicit, mai întunecată, a explicat pentru Tajurn.ro primarul Nicolae Moldovan.

Proiectul pregătit din timp cu minuţiozitate a fost depus primul la Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest în 18 februarie 2018, la ora 10.00, când s-a dat startul sesiunii de înaintare a documentelor. Eligibilitatea a fost obţinută acum, astfel că în zilele următoare se va putea intra în perioada de licitaţie, lucrările urmând să înceapă undeva prin luna august şi să se încheie cel târziu în anul 2020 (posibil, în 2019), anunţă edilul. Potrivit acestuia, reţeaua nu se va construi pe cea existentă, ci va fi una complet nouă, cu lampadare ultramoderne, cu leduri garantate să funcţioneze 5-10 ani de zile fără schimbare, cu fire îngropate, şi va străbate  Coldăul (de la cabana silvică, în centru şi la gară), toată Valea Viilor (1,7 kilometri), Rusu de Jos, zona cabanelor de la Figa, Becleanul şi Beclenuţul.

Dincolo de modul de gestionare, bazată pe tehnologia viitorului, noul sistem de a face lumină în oraşul de pe Someş are şi o importantă componentă de rentabilitate, axată pe o reducere cu peste 50 la sută a consumului estimat.

În judeţ, doar municipiul are şanse să facă o astfel de schimbare, cu un proiect de 3,2 milioane de euro, iar la nivelul Regiunii de Dezvoltare Nord-Vest, Zalăul este în cărţi, cu o initiative similară. Oricum, oraşul Beclean a obţinut deja 4,4 milioane de euro din cele 12 câte au fost scoase la bătaie la nivelul Agenţiei din această regiune. Şi asta nu e tot: mobilitatea urbană, prevăzută ca obiectiv în alt proiect major, va aduce aici primele semafoare şi camere de luat vederi gestionate de la distanţă tot în regim inteligent (smart).