La Mulți Ani, România! La Mulți Ani, Beclean! Aici e singura fortificație #dacică de pe Valea Someșului

100 ani romania beclean

În vara lui 1998 eram în vacanța de vară, fiind elev în clasa XI-a, și-am participat la primele săpături arheologice de la „singura fortificaţie dacică amplasată pe Someş, într-un punct care îi conferă o poziţie strategică avantajoasă, respectiv posibilitatea supravegherii văii Someşului până spre Dej şi, totodată, a confluenţei văii Şieului cu Someşul”, după cum o descrie portalul academia.edu. Săpaturile la situl arheologic dealul Bileag din Beclean au continuat și-n următorii ani, până în anul 2004, cu excepția anului 2003.

„Datarea primului nivel de la fortificație” – dezvăluie sursa citată – „s-a făcut atât pe baza ceramicii, care prezenta un aspect mai „arhaic” comparativ celei „clasice” și care ar avea analogii în ceramica mai timpurie din situri dacice, de sec. III-II î.e.n din județul Bistrița-Năsăud, cât mai ales pe baza unei piese metalice descoperită în G3/2002. Este vorba despre o brățară spiralică de 6 cm…piesa este realizată din bară de alamă galbenă – având un conținut ridicat de zinc și staniu…”

Pe academedia.edu puteți citi detaliat despre toate descoperirile de la fortificația dacică de pe dealul Bileag din Beclean.

Da, singura fortificație dacică amplasată pe Someș este la Beclean, pe dealul Bileagului, pădurea de la punte.

Alte atestări istorice din orașul Beclean

  • 1983-1992 punct „La Canton” – Epoca bronzului – „Cele mai vechi materiale demonstrează existenţa aici a unei întinse aşezări din epoca bronzului (final) şi a alteia care datează din sec.IV-II a.Chr. Locuirea a fost reluată în faza „clasică” a civilizaţiei dacice.”
  • 2007-2016 Situl arheologic Băile-Figa – Epoca bronzului; Latene; Epoca medievală (sec. XIII -XVIII).

Pe Cronica cercetărilor arheologice din România (CIMEC) aveți acces la toate descoperirile istorice din orașul Beclean.

Dragi beclenari, suntem în ceas aniversar, România noastră împlinește 100 de ani, iar orașul nostru Beclean este plin de istorie, una dacică, având peste 2000 de ani vechime.

Să nu uitați niciodată că „sângele lupului dacic” ne curge prin vene!

La Mulți Ani, România!
La Mulți Ani, Beclean!
Să fim uniți și mândri că suntem beclenari!