La mulţi ani, Beclean! Primarul Nicolae Moldovan: “Nu cu teorie se face administraţie, ci cu lucruri pragmatice!”

Parcul central al oraşului Beclean a fost azi, alături de invitaţi din ţară şi din străinătate, martorul festivităţii de deschidere a celei de-a XVI-a ediţii a “Zilelor oraşului Beclean”. Cu fanfara prietenilor polonezi în cadru şi cu oaspeţi de rang ministerial, sărbătoarea dedicată celor 783 de ani împliniţi de la prima atestare istorică a acestor meleaguri a început în amfiteatrul de lângă Primărie, acolo unde primarul Nicolae Moldovan a fost gazdă pentru: ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici; secretarul de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Sorin Roşu Mareş; preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Radu Moldovan; preşedintele ALDE Bistriţa-Năsăud şi vicepreşedintele CJ, Ioan Ţintean; deputatul PSD Daniel Suciu; delegaţia poloneză din regiunea înfrăţită Myślenice condusă de preşedintele Max Marek şi trei primari ai zonei; şefi de administraţii publice locale din judeţ şi din Albeşti, directori de instituţii, preoţi ş.a.m.d..

Şi din punct de vedere administrativ, nu doar cultural-istoric, oraşul de pe Someş are ce sărbători, atâta timp cât derulează 10 proiecte europene în valoare de 30 de milioane de euro, unele aflate deja în implementare, altele în diferite faze procedurale.

Nici ministrul Eugen Teodorovici nu a venit întâmplător la Beclean, atâta timp cât pe vremea când a deţinut portofoliul Fondurilor Europene a avut în mână cheia prin care a deblocat finanţe şi a realocat retroactiv fonduri pentru mai multe şcoli cu proiecte de modernizare rămase suspundate în lipsa susţinerii materiale. Aşa a fost posibil campusul de la Colegiul Naţional “Petru Rareş” din Beclean, cu o investiţie impresionantă de 7 milioane de euro, reuşită în contextul menţionat, prin prisma intervenţiei salvatoare a demnitarului venit acum să sărbătorească alături de beclenari. Faptul a fost evidenţiat chiar de primarul Nicolae Moldovan, bucuros să constate că de astfel de oameni are nevoie România, care găsesc soluţii potrivite la momentul oportun, spre mai binele comunităţilor astfel reprezentate.

Cu o infrastructură şcolară atât de bine pusă la punct (cantina, internat, săli moderne etc), s-a ajuns ca la Beclean să fie posibilă prima tabără naţională de robotică din România, găzduită chiar în această săptămână la Colegiul aflat în discuţie. Bucuros să se afle în acest context, ministrul Eugen Teodorovici nu a putut rata ocazia şi, la invitaţia edilului, i-a vizitat pe tineri chiar în câmpul muncii, acolo unde cretorii de roboţi din toată ţara îşi pun în practică abilităţile tehnice şi relaţionale, legând prietenii şi întrecându-se în idei constructive. Având alături asemenea resurse umane, în fapt unii dintre cei mai ingenioşi şi inteligenţi tineri din România, primarul Nicolae Moldovan a fructificat semnificaţia momentului şi a declarat Becleanul 2018 – 2017 “Smart City”.

Desigur, ocazia a fost potrivită şi din punct de vedere administrativ, căci şeful Finanţelor Publice din ţară a avut astfel prilejul să constate la faţa locului efectele unei decizii anterioare de-ale sale, când avea în subordine alt minister, cel al Fondurilor Europene: campusul care demonstrează că munca transpusă în folosul cetăţenilor e în măsură să transforme comunităţi, destine, vieţi. “Nu cu teorie se face administraţie, ci cu lucruri pragmatice şi deschise”, a concluzionat primarul.