La Beclean, o tabără naţională cât o lecţie de viaţă: robotica

Prima tabără naţională de robotică din România pentru elevii de liceu s-a încheiat. Au rămas însă gânduri, amintiri, impresii. După o săptămână în care s-au întrecut în meciuri amicale şi au luat parte la workshop-uri tehnice în campusul de la Colegiul Naţional “Petru Rareş” din Beclean, s-au bucurat de cel mai tare foc de tabără şi s-au distrat la “Zilele oraşului”, au făcut o paradă prin centrul localităţii şi s-au pregătit pentru competiţiile viitoare, creatorii de roboţi din toată ţara s-au reîntrors acasă. Au legat prietenii, au schimbat experienţe, au creat legături interumane şi s-au perfecţionat pe palierul tehnic, iar faptul e deschizător de perspective îmbucurătoare.

A spus-o chiar Bogdan Szasz, component al echipei “Esentza Robotic”, unul dintre maeştrii internetului şi IT-ului din Beclean, atunci când a participat la momentele festive din cadrul “Zilelor oraşului”: a fost prilejul unei metode diferite de predare, una bazată pe socializare, dezvoltarea relaţiilor umane, pe creştere, contextul în care robotica s-a pliat pe sufletul fiecăruia dintre cei peste 130 de participanţi, elevi de liceu şi mentorii lor.

Faptul a fost subliniat în acelaşi context şi de Gabriela Ivan, parte din Asociaţia organizatoare, “Naţie prin Educaţie”, care a pus accentul pe abilităţile comunicative dezvoltate într-o tabără cu profil tehnic, într-un domeniu dominat de educaţia STEM, rezultată din punerea în practică a cunoştinţelor din mai multe paliere: ştiinţă, tehnologie, inginerie şi matematică.

Avem o ţară frumoasă, cu copii deştepţi şi talentaţi, dornici de implicare şi competiţie, a declarat Gabriela Ivan, cu precizarea că România a participat cu 6 echipe la Campionatul Mondial de robotică şi a ajuns până în fazele superioare ale concursului, fiind a treia ţară din lume, după SUA şi China, la numărul de participanţi. Sigur că de aici şi până la afirmarea dorinţei de a face o tradiţie din tabăra naţională de profil organizată la Beclean n-a mai fost decât un pas, unul gata să se amplifice chiar peste o lună, când a doua serie de creatori de roboţi (în jur de 170) vor veni din tată ţara să treacă aici prin aceeaşi experienţă fructuoasă.