Juniorii roboticii predate la CNPR Beclean, în faţa “First Lego League”

Cu echipa “Esentza Junior”, Colegiul Naţional “Petru Rareş” Beclean va participa în premieră la campionatul de robotică “First Lego League”, în sezonul 2018 – 2019, au anunţat pe pagina oficială seniorii domeniului, la finalul primei tabere de profil din România dedicate elevilor de liceu.

“First Lego League” este disponibil în România din anul 2016 şi este organizat de “Asociaţia pentru educaţie STEM creativă”, în calitate de partener operaţional.

În ţara noastră, competiţia are un singur nivel: etapa naţională este desfăşurată de obicei în luna martie, la Bucureşti; însă în funcţie de numărul de echipe înscrise şi de resursele disponibile (voluntari, sponsori, parteneri), structura sezonului se poate extindere prin introducerea unor faze regionale (calificări), judeţene sau locale. Primii clasaţi sunt invitaţi la unul dintre evenimentele internaţionale World Festival sau Open Championship.

“First Lego League” este un program dedicat copiilor şi tinerilor cu vârste cuprinse între 9 şi 16 ani şi are ca scop introducerea acestora în lumea fascinantă a ştiinţei si a tehnologiei, prin intermediul unei abordări sportive.Obiectivele se referă la familiarizarea participanţilor cu ideea de spirit de echipă şi încurajarea acestora să rezolve sarcini complexe într-un mod creativ.
Componenta de bază este reprezentată de un turneu de robotică organizat într-o atmosferă veselă, în cadrul caruia pasionaţii domeniului sunt provocaţi să rezolve o „misiune” complicată, cu ajutorul unui robot. Organizaţi în echipe, aceştia cercetează un subiect dat, planifică şi realizează programarea şi testarea unui robot autonom, pentru a duce la îndeplinire sarcina dată. Copiii au astfel posibilitatea de a experimenta toate etapele din cadrul procesului de dezvoltare a unui produs real, simulând toate aspectele unui mediu de afaceri real: rezolvarea unei probleme sub presiunea timpului, cu resurse insuficiente şi în compania unor concurenţi necunoscuţi.

Printr-o astfel de abordare, echipele “First Lego League” cercetează provocările actuale cu care se confruntă oamenii de ştiinţă; proiectează, construiesc, testează şi programează roboţi folosind metoda Lego Mindstorms; pun în aplicare concepte de matematică şi ştiinţă, la modul practic; învaţă gândirea critică, lucrul în echipă şi dobândesc abilităţi de prezentare.

Pe lângă proba de robotică, participanţii au de realizat o prezentare pentru proiectul de cercetare.Tema provocării se schimbă în fiecare an, cu abordarea unor subiecte actuale şi de interes la nivel mondial. Toate informaţiile necesare despre sezonul nou sunt anunţate exclusiv online, la sfârşitul lunii august. În timpul perioadei de antrenament, echipa construieşte şi programează robotul, învăţând în acelaşi timp cum să găsească, să analizeze informaţii şi să realizeze o expunere cu rezultatele cercetării lor, ce va fi susţinută în faţa juriului, în ziua concursului. Nu există limitări ale modului de prezentare, atâta timp cât aceasta e distractivă şi creative, dând frâu liber imaginaţiei, prin poezii, cântece, piese de teatru.