Istorie în direct, la Alba Iulia, pentru elevi din Beclean

Profitând de binefacerile “Şcolii Altfel”, elevi de clasele a VI-a (B şi C) de la Gimnaziala “Grigore Silaşi” Beclean au făcut o excursie tematică în oraşul Marii Uniri, la Alba Iulia, loc încărcat de simboluri istorice.

Copiii însoţiţi de profesorii Silvia Şanta, Liviu Conea şi Ioan Orban au vizitat mai multe obiective, începând cu Cetatea Alba Carolina – fortăreață construită la începutul sec.al XVIII-lea, în timpul împăratului Carol al VI-lea – având rol de fortificație strategică de apărare a Imperiului Habsburgic.

Cu ajutorul ghidului, turiştii beclenari au făcut o incursiune în istoria ţării,  bogată în evenimente, învăţând multe din exponatele şi sursele scrise şi nescrise găsite la Muzeul Unirii.

Sala Unirii, pe de altă parte, reprezintă clădirea simbol al mărețului eveniment din 1 Decembrie 1918, locul de întrunire a celor 1228 de delegați care au votat unirea Transilvaniei, Banatului, Maramureșului și a părților ungurești cu România.

Catedrala Ortodoxă e edificiul unde Ferdinand I și Maria au fost încoronați ca Suverani ai României întregite, la 15 Octombrie 1922.

Cea mai veche catedrală din Transilvania, cea romano-catolică, este şi cea mai înaltă clădire din judeţul Alba Iulia, martoră a unui eveniment remarcabil: intrarea lui Mihai Viteazul în cetatea Bălgradului, în 1599.

Statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul, amplasată în fața Palatului Princiar din cetate, are o înălțime de 8,46 metri, a fost realizată din bronz de sculptorul Oscar Han şi inaugurată la 28 noiembrie 1968, cu ocazia aniversării semicentenarului unirii Transilvaniei cu România.

Obeliscul lui Horea,Cloşca și Crișa din fața porții a treia a cetății Alba Carolina a fost ridicat în anul 1937, din inițiativa Societății “ASTRA”.

“Vizitarea acestor obiective istorice de mare însemnătate a reprezentat, pentru noi, un bun prilej de a ne clarifica anumite momente din istoria noastră, de a stimula dorința de cunoastere a faptelor din trecut, dar și dezvoltarea sentimentelor de mândrie și demnitate, de consolidare a identității noastre naționale”, au transmis pentru redacţia Tajurn Sorina Costea şi Carla Segal, eleve în clasa a VI-a la Şcoala Gimnazială “Grigore Silaşi” Beclean.