Învăţământul profesional, încotro? Liceul Tehnologic “Henri Coandă” Beclean, un posibil răspuns

Indiferent că e de stat sau particular, privatizarea învăţământului superior din care au ieşit cu nemiluita diplome pe bani, nu neapărat pe competenţe, a produs căderea formelor profesionale de educaţie: practic, tot mai mulţi copii, unii cu aptitudini pentru meserii, s-au chinut să facă licee şi să meargă la facultăţi unde au plătit enorm să-şi obţină mult râvnitul statut domnesc. Rezultatul? Au dispărut meseriaşii şi au apărut muncitorii necalificaţi cu studii universitare (de multe ori chiar doctorale).

Faptul a început să genereze discuţii, abordări, atitudini.

Una dintre acestea este chiar evenimentul de vineri, 23 martie 2018, organizat de la ora 11.00 la sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud, acolo unde profesori, elevi, părinţi şi reprezentanţi ai mediului de afaceri vor veni să (se) întrebe: “Învăţământul profesional, încotro?”  Acţiunea  este inclusă în şirul de evenimente „Săptămâna meseriilor”, organizat de ISJ şi Camera de Comerţ Bistriţa-Năsăud, în cadrul proiectului Centrul „Europe Direct Bistriţa”, şi este dedicată promovării colaborării între mediul de afaceri şi unităţile de învăţământ. Dezbaterea este menită să creeze cadrul optim pentru un dialog productiv în rândul părţilor interesate de găsirea celor mai potrivite măsuri de îmbunătăţire a competenţelor elevilor din învăţământul profesional.

Expoziţia cu vânzare a produselor create în atelierele Liceului Tehnologic “Henri Coandă” Beclean e un alt posibil răspuns. Totul se va petrece miercuri, 28 martie 2018, de la ora 10.00, la sediul instituţiei, acolo unde şcolile din toată zona sunt invitate să vadă ce a ieşit din mâinile mecanicilor, ale constructorilor şi ale textiliştilor aflaţi în formare la instituţia de aici. Liceul aflat în discuţie a mai găzduit un eveniment similar înainte de Crăciun, atunci când tinerii au impresionat cu diferitele ornamente de sezon confecţionate. În unitate învaţă aproximativ 200 de elevi: o clasă de liceu economic şi trei profesionale, specializate în pregătirea de mecanici auto, confecţioneri produse textile şi meşteri la instalaţiile tehnico-sanitare şi de gaze. Din toamnă, aici se vor forma şi vânzători/comercianţi, dar se va înfiinţa şi o şcoală postliceală de stat, adică fără plată, axată pe producerea tehnicienilor de urbanism şi amenajarea teritoriului.