Înotători de performanţă se pregătesc la Beclean

12 sportivi ai lotului de performanţă, 6 înotători din grupa de perfecţionare şi 35 de copii aflaţi în stadiul de iniţiere se pregătesc de patru-cinci ori pe săptămână la bazinul didactic de înot din Beclean sub coordonarea Clubului Sportiv Tibi, afiliat la Federaţia Română de Nataţie şi Pentatlon Modern.

Bazin de top

Încântat de condiţiile excelente oferite la baza inaugurată în urmă cu trei ani în prezenţa Gabrielei Szabo (pe atunci ministru al Tineretului şi Sportului) şi a Cameliei Potec (preşedintele Federaţiei Române de Nataţie), antrenorul Tiberiu Horgoş spune că rezultatele lotului dinBeclean nu au întârziat să apară, astfel că înotătorii de aici au obţinut încă în 2016 primele medalii la Cupa Someş din localitate, prin Otvos Lorena, Roxana Moldovan, Raul Halas și Andrei Tiuș. Au urmat  Cupa Salina Turda 2017, unde s-au remarcat Otvos Melisa, Melisa Bătinaş, Otvos Lorena şi Roxana Moldovan, Cupa Citolab Târgu Mureş 2017, unde s-a evidenţiat Otvos Melisa, şi Cupa Someş 2018, unde Roxana Moldovan a fost în top.

Bazinul didactic de înot din Beclean a făcut posibilă organizarea a două cantonamente comune cu sportivi de la mai multe cluburi din ţară: în 2016 s-au pregătit aici, cu antrenorii lor, 89 de înotători din Bistriţa, Beclean, Turda, Miercurea-Ciuc şi Cluj, iar în 2017 au venit peste 80 de tineri din Satu Mare, Turda, Cluj Napoca, Beclean și Bistrița, alături de profesorii lor.

Tot aici s-au organizat, cu sprijinul Primăriei Beclean, două ediţii ale Cupei Someş, în 2016 şi 2017 (în 2018 urmează a treia), numai la evenimentul de anul trecut participând 199 de concurenţi de la 14 cluburi din ţară.

Mari speranţe

“Este de evidenţiat progresul înotătorilor din Beclean în ceea ce priveşte timpii obţinuţi de la un concurs la altul. Trebuie remarcaţi toţi cei care au participat la Campionatele Naţionale, etapa regională sau faza finală, având în spate o perioadă mai scurtă de antrenamente decât majoritatea competitorilor. Sigur, este vorba despre antrenamente începute după deschiderea bazinului, dar copiii recuperează spectaculos şi pentru viitorul apropiat avem mari speranţe cu ei: Nagy Etelka (născută în 2007), Farcaş Crstian (2007), Otvos Melisa (2007), Bolos Gabriel (2007), dar şi cu Otvos Lorena (2009), care are talent şi abordează antrenamentele cu seriozitate, astfel că la anul va participa pentru prima dată la Campionatele Naţionale, având în spate o perioadă suficientă de pregătire pentru performanţă; sunt convins că de acest nume veţi mai auzi! In 2018, trei sportivi din Beclean au participat pentru prima dată la un mare concurs în străinătate”, a declarat pentru ziarul online Tajurn antrenorul Tiberiu Horgoş, cu precizarea că pentru a ajunge în vârf, un înotător are nevoie de: dotare motrică, dorinţă şi determinare (ambiţie), susţinerea totală a părinţilor.

Sub aceeaşi coordonare, la centrul SPA “Schreiner” din Bistriţa se pregătesc 9 sportivi din lotul de performanţă şi 17 tineri din grupa de perfecţionare.