În “Poiana lui Iocan”, în costume populare de Spermezeu

Cum a dat primăvara, pentru toată suflarea comunei Spermezeu gândurile duc spre tradiţionalul târg de sezon organizat an de an de Primărie, pentru ca producători și comercianți din zonă să dea fața cu miile de cumpărători veniți să îmbine utilul cu plăcutul, adică să guste distracția, să se aprovizioneze cu cele necesare acasă și să schimbe păreri, impresii despre mersul vieții, al lucrurilor, al țării.

După sărbătorile pascale, când cămările se cam golesc, și în plin sezon agricol 2018, evenimentul ce se ține fără excepție, de când lumea și pământul, pe 19 mai, va aduce la Spermezeu negustori și mușterii de pe vale, adică din Uriu, Căianu Mic și Târlișua, veniți să-și etaleze animalele și felurite produse întinse pe tarabe kilometrice. Ca amploare, manifestarea este similară unor “Zilele ale comunei”, cu manifestări felurite și, în funcție de context, prezențe politice locale și județene.
“Întrucât în anul 2018 sărbătorim Centenarul României (100 de ani de la Marea Unire 1918-2018), vă invităm să vă îmbrăcați alături de noi în frumoasele costume tradiționale, pe care știu că foarte mulți dintre dumneavoastră le-au păstrat în „ladă”. Începând cu ora 10:30, vom organiza un spectacol de muzică populară, în piață, care va dura două ore. Vă așteptăm în număr cât mai mare! Sărbătorim împreună!”, anunţă primarul Sorin Hognogi.

Comuna Spermezeu are în componență opt sate, fiind reorganizată în aprilie 2004, când a încorporat localitățile Dobricel și Dumbrăvița, desprinse din Căianu Mic. Potrivit recensământului din 2011, are o populație de 3.123 de locuitori, în scădere față de 2002, când se înregistraseră 3.966. Majoritatea sunt români (97,95%) și ortodocși (89,66%), cu o minoritate de penticostali (7,08%); pentru 1,99% din oameni apartenența etnică și confesională nu este cunoscută.

Atracțiile turistice sunt: bisericile de lemn – monumente istorice, „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Dobricel (construită în 1744) și „Nașterea Fecioarei Maria” din Spermezeu (construită în 1712), bisericile ortodoxe de zid „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din Spermezeu (construcție din 1958), „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Dumbrăvița (construită în 1896), „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din Dobricel (construită între 1938 și 1942), „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Hălmăsău, cele din Sita și Păltineasa, monumentul eroilor din Spermezeu și puțul salin din Dumbrăvița.