Hram la Mănăstirea “Sfântul Ilie” din Nuşeni

Foarte iubită de credincioşi şi frecventată de enoriaşi din toată ţara, important loc de pelerinaj pentru tot mai multe persoane din Bistriţa-Năsăud şi din judeţele limitrofe, Mănăstirea “Sfântul Ilie” din Nuşeni îşi serbează azi hramul.

Ajuns prin râvna sa pe culmea cea mai de sus a virtuţii, Sf. Proroc Ilie nu a trecut la cele veşnice, ci a fost ridicat la cer, fiind considerat demn de a vedea faţă în faţă slava lui Dumnezeu, întrupat, alături de Moise şi de cei trei Apostoli, în ziua Schimbării la faţă (cf. Matei 17). Este a doua personalitate a Vechiului Testament care s-a înălţat cu trupul la cer. Minunea a fost văzută de către ucenicul său, Sf. Ilie ridicându-se în slavă pe o căruţă de foc trasă de cai.

În tradiţia populară, Sf. Mare Prooroc Ilie este considerat ocrotitorul recoltelor şi a rămas în istorie ca un exemplu de credinţă şi curaj demn de urmat; Biserica Ortodoxa îi aduce multă cinstire, pomenndu-l ca mare bărbat şi erou al credinţei. Există tradiţii populare diferite în toate zonele geografice ale ţării, iar unitatea acestora este cinstea deosebită care I se cuvine profetului Ilie. Oamenii cred că atunci când se întâmplă fenomene meteorologice aparte, Ilie de fapt traversează cerul cu căruţa lui de foc, pentru a ne ocroti. El este mereu în slujba binelui; dreptatea şi autoritatea precumpănesc în raport cu alte virtuţi ale sfinţilor Noului Testament. Fiind unul dintre Profeţii evrei, Biserica Ortodoxă îl cunoaşte sub numele de Sfântul Mare Proroc Ilie Tesviteanul.