H3LEN a ajuns sus

Echipa “Esentza” a Colegiului Naţional “Petru Rareş” din Beclean a ajuns azi în etapele superioare ale celei mai mari competiţii de robotică din România, acolo unde cele mai importante licee din ţară s-au luptat pentru întâietate. Practic, două zile de întreceri au însemnat 151 de jocuri între 91 de participanţi, sintetizând astfel cea de-a doua ediţie a BRD First Tech Challenge România, desfăşurată în acest sfârşit de săptămână la Sala Polivalentă din Bucureşti.

H3LEN a reprezentat cu suces instituţia oraşului de pe malurile Someşului, clasându-se pe poziţia a doua la finalul primei zile de concurs şi ajungând duminică până în finala diviziei 1, asta după ce intrase în etapa de semifinale în alianţa formată din “Watt’s up” de la Liceul “Dinicu Golescu” din Câmpulung şi “Cyberminds” de la “Vasile Lucaciu” din Baia Mare.

Parcursul competiţional i s-a oprit însă la acest nivel, nereuşind să acceadă la marea finală, jucată între câştigătoarele diviziilor 1 şi 2. Satisfacţii au fost, totuşi, destule, pentru că H3LEN a reuşit să-l răzbune pe predecesorul P4TRICK, câştigând acum în faţa învingătorului din 2017, echipa de la”Tudor Vianu” din Bucureşti, cea care îi suflase atunci titlul robotului de la Colegiul beclenar.

Mai mult decât atât, “Esentza Robotics” a stat cu fruntea sus în faţa celor mai buni adversari din ţară, fiind la un moment dat singurul competitor care a reuşit să aşeze ambele vestigii în zona cu cel mai mare punctaj, şi nu o data, ci de două ori.

Iar premiul “Rockwell Collins Award” a venit la final ca o recunoaştere a muncii şi a  creativităţii dovedite în atâtea rânduri, fiind o disticţie acordată pentru inovaţiile aduse în domeniu. Nici nu-i de mirare, din moment ce H3LEN a reuşit nu doar să performeze în competiţii de nivel superior, ci şi să ofere satisfacţii, bucurii şi gesturi frumoase, ajungând chiar să le ofere flori femeilor din Beclean, de ziua lor.

Una peste alta, a fost o competiţie antrenantă, care a mobilizat energii şi pasiuni de neimaginat, şi, cel mai important, a unit România sub semnul roboticii ca parte a educaţiei STEM, sub cupola căreia elevii au ocazia să facă trecerea de la teorie la practică prin punerea în aplicare a cunoştinţelor din mai multe domenii: ştiinţă, tehnologie, inginerie şi matematică.