Furnici în copac

Pentru zilele când nu aveţi timp la dispoziţie pentru mâncăruri foarte elaborate, vă prezentăm o sugestie delicioasă şi hrănitoare pentru prânz sau chiar pentru cină.

Ingrediente:

  • 300 g carne tocată de porc;
  • 200 g tăiţei;
  • 5 ciuperci shiitake uscate;
  • 2 fire de ceapă verde;
  • 1 bucată de ghimbir;
  • 2 căţei de usturoi;
  • 1/2 linguriţă de sare;
  • 1/2 linguriţă de piper;
  • 2 ardei iuţi;
  • piper Sichuan;
  • 1 linguriţă de amidon;
  • 2 linguriţe sos de soia light;
  • 1 linguriţă de sos de soia dark;
  • 1 linguriţă vin de orez;
  • 1 linguriţă ulei de ardei iute (dacă nu aveţi, suplimentaţi cu încă o teacă de ardei iute);
  • 2 linguriţe ulei de susan.

Mod de preparare:

Ciupercile shiitake uscate se pun la înmuiat într-un castron cu apă. Carnea tocată se pune într-un castron şi peste ea se adaugă sarea, 1 linguriţă de sos de soia, oţetul de orez, 1 linguriţă de ulei de susan şi amidonul; se amestecă bine şi se lasă la frigider 20 de minute.

Tăieţeii se scufundă într-o oală cu apă clocotită şi se lasă 5 minute, apoi se trec prin apă rece şi se scurg.
Ardeiul iute se toacă mărunt, ghimbirul, usturoiul şi ceapa se toacă mărunt, de la ceapă se separă partea albă de cea verde.

Într-o tigaie wok se încinge 1/2 linguriţă de ardei iute şi cealaltă linguriţă de ulei de susan (uleiul de ardei iute, pe lângă faptul că este foarte aromat şi, bineînţeles iute, are o culoare roşiatică tare plăcută, care va da un aspect frumos mâncărurilor).

Peste uleiul încins se adaugă ardeii iuţi tocaţi mărunt, apoi se adaugă partea albă de la ceapă, ghimbirul şi usturoiul şi piperul Sichuan.
Se călesc toate preţ de câteva secunde, după care se adaugă carnea tocată pregătită anterior, se căleşte până începe să formeze un sosuleţ.
Tăiem ciupercile shiitake hidratate şi le adăugăm la amestecul de carne, adăugăm tăieţeii scurşi de apă, iar peste ei, sosul de soia light şi restul de ulei de ardei iute. Amestecăm totul bine astfel încât bucăţelele de carne să fie îmbinate cu tăieţeii, iar apoi transferăm pe un platou.

Presărăm peste tot piper proaspăt măcinat, apoi partea verde de la ceapă.