Evacuarea în caz de incendiu, exersată la o şcoală din Beclean

Garda de Intervenţie Beclean a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bistriţa-Năsăud a efectuat azi un exerviţiu de evacuare în caz de incendiu la Şcoala Gimnazială “Grigore Silaşi” din localitate, cu participarea echipajele operative de pompieri şi a tehnicii de intervenţie din dotare.

Aceste acţiuni au un scop bine definit, acela de a asigura pregătirea unitară a elevilor şi a personalului unităţii în sensul formării unui comportament adecvat în cazul producerii unor situaţii de urgenţă.

Cu rază actuală de acţiune în partea de vest a judeţului, de la Chiochiş până la Târlişua, instituţia şi-a început activitatea la Beclean în 1 martie 2001, în subordinea Detaşamentului de Pompieri Bistriţa, dispunând de un efectiv de trei subofiţeri şi şapte militari în termen, sub comanda plt.maj. Aurel Botean; dotarea tehnică de atunci consta într-o autospecială APCA 12215. În 2005, subunitatea a trecut în subordonarea Secţiei de Pompieri Năsăud, condusă de maiorul Gheorghe Moldovan, mărindu-i-se totodată şi capacitatea de intervenţie, cu o autospecială Mercedes 1019 şi utilaje de descarcerare. În 2006, a început procesul de profesionalizare a instituţiei, iar militarii în termen au fost înlocuiţi cu subofiţeri.

În 2009, au debutat lucrările de extindere şi modernizare a clădirilor aflate în patrimoniul Consiliului Local, construindu-se două garaje şi încăperi destinate desfăşurării activităţilor specifice.

Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare a devenit operaţional la Beclean în vara anului 2012, când părintele SMURD a participat inaugurările de rigoare, primind din partea autorităţilor locale Titlul de Cetăţean de Onoare al oraşului de pe Someş.