Eroi necunoscuți ai Primului Război Mondial

Am hotărât să cercetez la Arhivele Naționale Bistrița ce s-a întâmplat cu luptătorii (eroii) satului Mireș din Primul Război Mondial. Știam de la bunicul meu, Ioan Conea, și de la vecinul meu, Grațian Conea, amândoi participanti la a doua conflagrație mondială, că satul Mireș (comuna Chiuza) a fost bine reprezentat în Primul Război Mondial (1914-1918). Merită să-i amintesc pe acești eroi și o să-i scriu cu majuscule: BINDEA GEORGE, BILȚIU NECHITA, COSMA VASILE, MOLDOVAN GEORGE și TOMA VASILE. Din nefericire am aflat informații doar despre MOLDOVAN GEORGE, originar din Păltineasa, căsătorit și stabilit la Mireș, dar voi continua să caut…Un sentiment de tristețe m-a copleșit și neputința de a ști în ce împrejurări au murit, în ce loc și dacă au la căpătâiul lor o cruce ca orice creștin. Recunoștință veșnică vouă, eroilor anonimi!

MOLDOVAN GEORGE, născut la Păltineasa la 1 Mai 1873, ocupația agricultor, religie greco-catolică, fiul lui Moldovan Todor și Vălean Catrina, căsătorit cu Cozma Irina, gr-cat,născută la 12 Iunie 1884 la Mireș.In urma căsătoriei cei doi au domiciliat la Mireș și au avut o singură fiică-Moldovan Maria,gr-cat,născută la 17 septembrie 1911.

Din documentele Cercului de recrutare Bistrița reiese că MOLDOVAN GEORGE a fost chemat la datorie, pentru satisfacerea serviciului militar la 1 octombrie 1894, iar dupa exact doi ani a fost trecut în rezervă(1 Oct.1896.). În condițiile izbucnirii primului război mondial-MOLDOVAN GEORGE a fost mobilizat (1.aug.1914), firește de armata Austro-Ungară-se știe, Transilvania făcând parte din Imperiul Austro-Ungar. A fost înrolat în regimentul 32 honvezi .

Nu cunoaștem prea multe lucruri despre evenimentele de pe front,dar aflam din înscrisurile Cercului de recrutare Bistrița și a Registrului Stării civile pentru morți a Districtului Chiuza,Județul Solnoc-Dăbâca că MOLDOVAN GEORGE moare la 6 aprilie 1916 la Spitalul militar din Brod/Pojega-Serbia.(tuberculoză). Probabil boala s-a datorat conditiilor grele de pe front,eforturilor depuse, alimentația necorespunzătoare,lipsa asistenței medicale.

Se cuvine să mai facem două precizări:      

1.Soția sa, Moldovan Irina nu s-a mai căsătorit, îngrijindu-se de fiica sa-Moldovan Maria așa cum rezultă din Certificatul Comunal Mireș ,emis la 22 martie 1922 și semnat de Primarul Conea Ion.

2.Urmare a solicitărilor adresate I.O.V.R.și Casei de Pensii, Moldovan Irina a beneficiat  de pensie lunară de 75 lei ca înlesnire de trai și care trebuia plătită de Administrația Financiară Dej,începând cu data de 1 aprilie 1920.

În încheiere merită să remarcăm faptul că o mare parte din luptătorii români participanți la cele două conflagratii mondiale  au rămas necunoscuți, anonimi. Din discuțiile purtate cu doi mireșeni,GRAȚIAN CONEA și IOAN CONEA (bunicul meu) ,am aflat că dintr-un sat foarte mic- MIREȘ,Comuna Chiuza, au participat la primul razboi mondial următorii BINDEA GEORGE, BILȚIU NECHITA, COSMA VASILE, TOMA VASILE și MOLDOVAN GEORGE (despre care am obținut câteva informații). Se cuvine să ne exprimăm recunostiința față de acesti eroi ai neamului, dar în același timp suntem cuprinși de tristețe neștiind unde au sfârșit, în ce împrejurări și dacă au la căpătâiul lor o cruce ca orice creștin.  

Sursa. Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud, dosar Moldovan Irina-Mireș

Prof. LIVIU CONEA, Școala Gimnazială ”Grigore Silași” Beclean