Ele, sărbătorite; ei, amendaţi cu flori

Să tot fii şoferiţă în trafic şi oamenii în uniformă să-ţi împartă flori cu sutele, urări şi sfaturi preventive! Să te tot oprească poliţiştii ca să te „amendeze” cu zâmbete şi voie bună! Nu se întâmplă în fiecare zi, dar o dată în an, de ziua lor, femeile de la volan văd ce înseamnă îngăduinţa manifestată cu autoritatea “şefilor” de pe şosele.


La Beclean şi la Bistriţa, cel puţin, aşa s-a întâmplat joi, 8 Martie, în zi de sărbătoare internaţională . Gentlemanii de serviciu au fost agenţii de la Rutieră, angajaţi ca de obicei la început de primăvară în misiunea specială de a aduce bucurie pe feţele participantelor la trafic, fie ele pe post de şoferi sau surprinse cu câte o garoafă în timp ce traversau trecerea de pietoni.

Răbdători s-au arătat şi domnii de la volan, care n-au mai ironizat de această dată coloana formată în spatele sărbătoritelor zilei. Satisfacţia, în schimb, a fost dublă, căci spectacolul din drum, cel cu femei frumoase şi cu poliţişti blânzi şi înţelegători la mijloc, dădea atâta savoare momentului, că nu şi l-ar mai fi dorit sfârşit vreodată.

Mai grea va fi trezirea la realitate a doua zi, când autorităţile în uniformă nu mai sunt dispuse la astfel de concesii nici chiar de dragul Zilei Sfinţilor Mucenici, cînd cei care ţin la tradiţia celor 40 de pahare de vin date peste cap n-au ce căuta, bineînţeles, la volan!