Din flori de zahăr, o dulce ocupaţie pentru o fostă profesoară din Beclean

Dacă viaţa îţi dă lămâi, fă limonadă! Metaforic vorbind, aşa a făcut o fostă profesoară din Beclean, care a lăsat catedra unei şcoli din oraş, ca să ajungă să trăiască frumos dintr-un hobby mai puţin întâlnit: florile de zahăr. A reuşit nu doar să le creeze la nivel de artă, ci şi să-i înveţe pe alţii cum se face totul, valorificând şi informaţiile din domeniu, şi experienţa didactică anterioară; aşa a ajuns să călătorească mult, să cunoască oameni minunanţi, motivaţi şi dornici să asimileze ceea ce poate ea să le ofere, iar asta o împlineşte, îi oferă bucurii şi satisfacţii incredibile.

Pentru Marinela Mureşan, căci despre dascălul de limba franceză din Beclean este vorba, n-a fost totul, dintotdeauna, atât de uşor. Dar dacă viaţa nu a dus-o din prima pe drumul cel mai frumos cu putinţă, şi-a creat propria cale şi a şi deschis drumuri în viaţa altora. Este o poveste cum puţine se pot desprinde din realitate ca să demonstreze atât de bine că descoperirea de sine şi îndrăzneala de a te urma pe tine însuţi – cu hobby-urile şi pasiunile tale, cu aptitudinile cu care te-a înzestrat Dumnezeu – sunt determinante pentru a ajunge la împlinire.

Învăţământul, “tradus”…

Poate puţin dezamăgită, poate oarecum istovită, poate pentru că voia o pauză în care să experimenteze şi altceva din punct de vedere profesional, Marinela Mureşan a ieşit din sistemul de învăţământ în anul 2007, cu gândul de a-şi măsura puterile şi în alt context decât cel în care se formase, dar atrasă mai ales de ideea uneie activităţi independente, care să-i permită să fie propriul său şef: să-şi organizeze munca, să ia decizii, să profeseze din plăcere, pentru sine. Aşa a făcut atunci pasul decisiv şi exclusiv spre traducerile autorizate, activitate de care nu era deloc străină, căci o desfăşurase o vreme (timp de patru ani) în paralel cu munca didactică.

Internetul, o uşă deschisă exact unde trebuia

Internetul i-a schimbat viaţa, undeva prin 2010 – 2011, căci acest canal i-a deschis accesul la cunoaştere într-un domeniu ce nu îi era deloc familiar, dar care s-a dovedit a fi o cale nouă, extrem de ofertantă şi plină de surprize:

“Am văzut nişte filmuleţe în care erau realizate decoruri modelate din pastă de zahăr, folosite pentru a personaliza diverse deserturi, mai ales torturi. Mi s-a părut atât de atrăgător domeniul, încât am căutat rapid în magazine nişte bomboane gumate ca să încerc să modelez şi eu. Am făcut atunci trei aşa-zişi trandafiri de care eram foarte mândră. Mă amuz acum când îi văd, dar sunt în continuare mândră de primele mele flori modelate pentru că de acolo a început noua mea viaţă.”

După ce a încercat diverse modelaje cu materiale mai potrivite procurate dintr-o cofetărie, a mers pe drumul decorării torturilor ca într-o lume de-a dreptul fascinantă:

“Abia aşteptam o aniversare a cuiva apropiat ca să pot să-i fac o surpriză. Căutam să ating corzi sensibile, care mereu aduceau bucurie sărbătoriţilor. Îmi plăcea îndeosebi să îi privesc în ochi atunci când îşi primeau surpriza. Era fascinant pentru mine să văd bucuria unor oameni care nu mai erau de mult copii, dar care se manifestau cu prospeţimea copilăriei. Dincolo de “masca” sobrietăţii, copilul interior se lăsa descoperit, iar eu începeam să văd în oameni o latură a lor extrem de frumoasă, nebănuită de multe ori.”

Nopţile au devenit tot mai albe pe măsură ce hobby-ul căpăta accente de provocare continuă, al cărei răspuns era mai creativ şi mai productiv dacă era “formulat” la cumpăna dintre zile.

O experienţă înfloritoare

A decis să se dedice în totalitate florilor modelate când a simţit că acestea îi aduceau foarte multă bucurie. A asimilat tehnici, a studiat variantele naturale, a testat materiale şi ustensile, a învăţat din propriile greşeli şi şi-a format propria tehnică de lucru. Anul 2014 i-a adus marea şansă de a urma un curs cu unul dintre cei mai mari trei instructori din lume: experienţa extraordinară acumulată în prezenţa lui Robert Haynes, venit din Anglia în România  să-şi împărtăşească specializarea în domeniu, i-a deschis noi posibilităţi şi perspective.

Uluitoare, florile de zahăr create de atunci încolo au început să-i fie văzute şi apreciate pe platformele de socializare. N-a mai fost decât un pas până când prietenele virtuale dornice să înveţe tehnicile sale i-au solicitat sprijinul. Au lucrat împreună, le-a transmis câte ceva din ceea ce ştia, a văzut că se poate şi a ajuns la următorul nivel: în 2016 şi-a făcut propria firmă, iar acum are colaborări cu laboratoare şi cofetării din ţară, organizează ateliere practice unde îşi valorifică informaţiile din domeniu şi experienţa anterioară, cea de profesoară.