De la Târlișua, trofeul Festivalului „La Poale de Ţibleş” a mers în județul Cluj

Horitoarea Marișca Poponeț din satul Boian, comuna Ceanu Mare din județul Cluj, a câștigat marele premiu și trofeul celei de-a XI-a ediţii a Festivalului concurs interjudeţean dedicat rapsozilor populari „La Poale de Ţibleş”, desfășurată la Târlișua la finalul lunii iulie. Câștigătoarea a reuşit să convingă juriul prin prestaţia artistică susţinută, originalitatea repertoriului şi calitatea interpretării.

În concurs s-au înscris 15 rapsozi populari, solişti vocali şi instrumentişti din judeţele Alba, Cluj, Maramureş, Mureş, Hunedoara şi Bistriţa-Năsăud. Juriul prezidat de prof. univ. dr. Grigore Leşe, îndrăgitul artist care a susţinut şi un recital în cadrul festivalului, a fost format din horitoarea Lenuţa Purja, învăţătoarea Floarea Pop din Agrieşel, naistul Constantin Istici – referent la Casa de Cultură din Gherla; etnolog drd. Smaranda Mureşan – șef Serviciu Cultură Tradiţională, Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud; dr. Gavril Ţărmure – managerul Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud.

“Marişca Poponet este o păstrătoare veritabilă de tradiţie populară, cu o inimă curată şi o gândire limpede şi sănătoasă. Înzestrată cu un suflet senin, o voce naturală, deosebit de caldă, mătuşa Marişca, la venerabila vârstă de 84 de ani, horeşte ca şi în tinereţe, învăluindu-şi ascultătorii cu glasul catifelat, impregnat cu parfumul satului de altădată, în care a trăit, a muncit şi şi-a crescut copiii.
Horitoarea Marișca Poponeț a fost descoperită recent, cu ocazia cercetărilor de teren efectuate de echipa de teren a Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, condusă de Dr. Mircea Cîmpeanu, şi înregistrată pe volumul V al albumului CD – Horitori din Câmpia Transilvaniei-2018. De asemenea, a fost promovată pe scenele din Tîrgu Mureş şi Cluj-Napoca în câteva rânduri”, a anunțat Consiliul Județean Cluj pe pagina de Facebook.
Festivitatea  de premiere a fost un real spectacol, căci Grigore Leșe a reușit un recital de excepție prin improvizarea unor momente artistice alături de rapsozii festivalului.
Manifestarea dedicată rapsozilor populari – „La Poale de Ţibleş” – a fost iniţiată în anul 2006 de horitoarea Lenuţa Purja (cea care a primit de curând titlul onorific de „Tezaur Uman Viu” acordat de Ministerul Culturii și Identității Naționale) şi de învăţătoarea Floarea Pop din Agrieşel, fiind susţinută şi coordonată de Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud şi de Primăria Comunei Târlişua.