Dana Războiu, la Beclean

Dana Războiu, fondatorul Asociaţiei “Naţie prin educaţie” şi organizatorul Taberei naţionale de robotică de la Beclean, a venit în această dimineaţă la Colegiul Naţional “Petru Rareş” din localitate, acolo unde creatorii de roboţi din toată ţara au venit să se împrietenească, să performeze intelectual şi să se distreze.

Una dintre cele mai cunoscute şi apreciate figuri de tetelviziune din România, Dana Războiu e implicată activ în a-i ajuta pe copiii pasionaţi să-şi găsească un drum în viaţă; din aceste considerente a adus în România cea mai importantă competiţie de robotică, FIRST Tech Challenge România, cu licență de la FIRST USA (For Inspiration and Recognition of Science and Technology). În cadrul acesteia, elevii beclenari de la ”Esentza Robotics” au fost distinşi, în primăvară, cu premiul pentru inovaţie, după ce la ediţia de anul trecut ajunseseră până în finală.

După festivitatea de deschidere petrecută aseară în amfiteatrul din parcul oraşului de pe Someş, programul zilei de azi cuprinde o întâlnire cu organizatorii, activităţi comune şi competiţii amicale în sala de sport a instituţiei gazde (între orele 10.30 şi 12.30,de la 14.00 la 16.30 şi de la 19.30 la 22.00).

Mâine, între 9.00 şi 10.00 va avea loc activitatea cu mentorii susţinută de Irina Botezatu, de la “Oracle” România, după care se va lucra pe grupe, la construcţia de roboţi şi alte activităţi specifice domeniului. Programul comun de seara se va încheia cu un foc de tabără şi vizita unui invitat surpriză.

Cinstea de a avea asemenea oaspeţi

Importanţa evenimentului de anvergură naţională a fost punctată chiar de primarul Nicolae Moldovan, care s-a arătat mândru că Becleanul, oraşul care tinde spre nivelul inteligent de dezvoltare, cel tehnologic, are ca oaspeţi tineri cu potenţial, unii dintre cei mai buni elevi din România: “Tabăra Națională De Robotică este după părerea mea cea mai valoroasă tabără care poate fi acum la Beclean. Prezența aici în perioada 2-8 iulie a celor mai buni elevi de liceu pasionați de tehnologia, proiectarea și fabricarea roboților nu face altceva decât să ne confirme faptul că orașul nostru poate trece deja la următorul nivel, cel de „smart city”.
Am credința că toate proiectele pe care le gândim pentru dezvoltarea Becleanului (pe partea de mobilitate urbană sau conectarea la tehnologiile actuale) în următorii ani se vor putea implementa cu brio pentru că tinerii de azi pot contribui concret la crearea unor asemenea proiecte pentru toată România.
Vă felicit în primul rând pe voi, dar și pe părinții sau profesorii care vă dau tot suportul lor. Cea mai bună resursă umană sunteți doar voi, tinerii cu potențial, și vă promit că noi aici de la Beclean o să facem cumva să vă dăm motive să nu plecați peste hotare, să rămâneți acasă.

Împreună cu administrația publică locală avem intenția de a derula în următorii ani proiecte în valoare totală de 30 milioane de euro, în mare parte bani europeni, destinați dezvoltării orașului pe partea de tehnologie. Ne dorim să avem un oraș deștept și pentru asta avem nevoie și de sprijinul vostru, de mintea și de munca voastră, a tinerilor de azi. Este o cinste pentru noi faptul că vă aflați cu toții acum în orașul nostru.
Vă mulțumim pentru încredere și vă dorim să aveți o ședere plăcută în prima Tabără Națională de Robotică, desfășurată la Beclean!”