Cununa Grâului, la Spermezeu

A patra ediţie a Festivalului „Cununa Grâului” se va desfăşura la Spermezeu în zilele de sâmbătă, 7 iulie, când e programat spectacolul de muzică uşoară, şi duminică, 8 iulie 2018, când lumea va petrece pe ritmuri populare.

Organizatorii, Primăria şi a Consiliul Local, îi aduc în faţa publicului pe următorii artişti: Raul Mihai Turda, Oana Matei Coruți, Mina Buga, Cristina Bugnar, Cristina Retegan; invitați speciali sunt: Virginia Irimuș, Ionuț Bledea și Diana Cârlig.
Potrivit primarului Sorin Hognogi (PNL), manifestarea va avea şi o secţiune dedicată concursului de off-road, în 7 iulie.

Evenimentul coincide, în fapt, cu Zilele comunei, desfăşurate pornind de la semnificaţiile obiceiului traditional “Cununa grâului”, vechi de aproximativ 100 de ani.

Iată în ce constă acesta: o familie mai „înstărită” a satului își cheamă „neamurile” și vecinii la clacă într-o zi anume, „ dacă o sta vremea” . Gazda trebuie să cheme și „lăutașii”, pentru a merge lucrul mai bine. În dimineața zilei în care urmează să fie secerată holda de grâu , oamenii se adună la casa organizatoare, pentru a pleca spre „holdă ”. O dată ajunși acolo, femeile și fetele cu secerile taie grâul, în timp ce bărbații „bat parii” și „cară snopii” de grâu ai secerătoarelor.

După terminarea seceratului, împletirea cununii se face, de regulă, de cele mai pricepute femei ale clăcii, din cele mai frumoase spice de grâu, din ultimul  „ snop” ori dintr-o „ fâșie de holdă” nesecerată.

După ce e gata, un băiat o poartă pană la casa gazdei, iar sătenii și copiii satului „udă cununa” pentru a spori și îmbogăți roadele de grâu anul viitor. După ce alaiul de secerători ajunge la casa gazdei,  băiatul care duce cununa este răsplatit cu bani , iar ceata de secerători se așează la masă pentru a mânca si pentru a-și „ trage sufletul” după o zi întreagă de secerat .

Se încinge apoi o petrecere cu mult joc si voie bună, unde se cântă, se joacă și se face strigături specifice obiceiului și zonei folclorice.