Cu toporul polonez la Ministerul Apelor şi Pădurilor din România

Salutări şi urări de dăinuire locală şi naţională au venit şi din Polonia, mai exact din subjudeţul Myslenice (regiunea Malopolska), înfrăţit din vara anului 2016 cu Bistriţa-Năsăud, şi din oraşul Siepraw, împrietenit oficial cu Becleanul din primăvarra lui 2015, când s-a inaugurat cu descinderi guvernamentale noul sediu al Primăriei de aici. Mesagerul a fost “fratele mai mare”, cum l-a numit edilul Nicolae Moldovan pe Jan Marek Lenczowski, preşedintele Consiliului Judeţean de acolo şi Cetăţean de Onoare aici, venit acum de peste hotare ca să fie alături de localnici la celebrarea a 50 de ani de viaţă urbană.

Oaspete important la toate momentele semnificative petrecute de atunci pe aceste meleaguri, fie că au fost zile de sărbătoare cu activităţi cultural-sportive, fie că au avut loc întâlniri de lucru şi schimburi de exerienţă cu accent pe proiecte agro-turistice, Jan Marek nu a venit niciodată cu mâna goală. Acum, de pildă, şi-a exprimat bucuria că trăim în pace şi nu în ororile războiului oferindu-i primarului din Beclean o pictură reprezentând piaţa din Cracovia. În schimb, proaspătul ministru al Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, a primit de la partenerul polonez un topor numai bun de folosit, după caz, ca sprijin sau ca armă în activitatea guvernamentală.

În final, oaspetele a lansat, în anul centenarului românesc, învitaţia participării la celebrarea a 100 de ani de independenţă a Poloniei. De altfel, o delegaţie de pe meleaguri someşene a fost primită în vara anului 2016 la Zilele Mondiale ale Tinerilor organizate la Cracovia sub forma unui mare festival de credinţă, cultură şi artă orientat pe întîlnirea cu Papa Francisc a peste două milioane de tineri din 184 de ţări.