Creatorilor de roboți din tabăra națională de la Beclean: “Vă urez ca, pe fiecare dintre voi, lumea să nu vă caute pe Facebook, ci pe Google!“

Interviu realizat de Raluca Rusu, elevă la Colegiul Național "Petru Rareș" Beclean

Ionel Doboaca, profesor la INTERNATIONAL SCHOOL OF BUCHAREST, împreună cu Dan Gaidău ne-au oferit câteva minute pentru un scurt interviu în care să ne împărtășească părerile personale și sfaturile pentru elevii pasionați de robotică.

“Cum ați descrie într-un cuvânt  Tabara de Robotică?”

Ionel : Minunată!

Dan : Inteligentă!

“Cum credeți că au reacționat elevii la cursurile ținute în cadrul taberei?”

Ionel: Mai mult ca sigur pozitiv, au putut asimila informații folositoare, la  pachet cu resurse eficiente, și de aceea sunt foarte sigur că nivelul competivității va crește în următoarea perioadă.

Dan: Puternic: Sigur au înțeles că pot deveni prieteni chiar dacă concurează într-un concurs, că trebuie să lucreze împreună, unul pentru celălalt, nu să se comporte ca simpli concurenți, să înțeleagă că FTC nu înseamnă doar o competiție.

“Care credeți că a avut mai mult succes, predarea față în față sau prin intermediul webinarelor?”

Ionel: Când i-am întrebat dacă au participat la webinare , majoritatea au răspuns negativ, echipele care erau în primul an de FTC ori echipele veterane, prea puțini sunt adepți a webinarelor. Deci cred că predarea față în față are un impact mult mai mare.

Dan: Sunt de aceeași părere. Impactul este mult mai puternic deoarece ai șansa, ca profesor, să vezi reacția fiecăruia, să reușești să le captezi atenția, interesul. Te poți mula după profilul lor, nu să urmezi un șablon.

“Credeți că robotica poate avea un impact mare și într-un orășel destul de mic,  precum Becleanul?”

Ionel : Părerea mea e că într-un orășel e mult mai ușor să ajungi la comunitate, să faci outreach. Toată lumea cunoaște pe toată lumea, deci comunitatea e mai prietenoasă. Voi, Esentza Robotics, ați reușit să faceți cunoscută robotica la voi în oraș și nu numai, prin aparițiile la televizor, prin ziare, prin tabară. Un singur lucru vă sfătuiesc, să perseverați cu asta în contiunare, să nu vă opriți aici. Încercați să mențineți pasiunea vie. Voi aveți și un noroc imens, directorul școlii voastre vă susține și vă ajută în orice mod omenesc posibil și pentru asta nu putem decât să îl felicităm. Susținerea este și din partea Primăriei și toate acestea  sunt importante pentru a reuși, pentru a avea succes ca echipă .

Dan : Ați reușit să vă creați condițiile necesare, indiferent de resurse, de mărimea orașului. Dacă veți  contiuna tot așa veți deveni – dacă nu ați devenit deja – un simbol al orașului, ați pus Becleanul pe hartă. Prin această tabără și prin toate participările la FTC ați reușit să lăsați o amprentă, să lăsați numele Esentza Robotics în mintea fiecăruia.

“Ați putea transmite un mesaj pentru echipele de robotică ?”

Ionel : Nu le dorim baftă, le dorim succes, bafta e pentru nota 5, succesul e pentru nota 10!

Dan :  Vă doresc ca, pe fiecare dintre voi, lumea să nu vă caute pe Facebook, ci pe Google!

Interviu realizat de Raluca Rusu, elevă la Colegiul Național „Petru Rareș” Beclean