Compartiment nou la Spitalul Beclean, pentru afecţiuni psihice acute

Într-o oarecare opoziţie cu secţia destinată bolnavilor cu manifestări cronice din spectrul psihiatriei, acolo unde vieţuiesc, precum acasă, peste o sută de pacienţi care nu mai pleacă niciodată de aici, compartimentul pentru acuţii cu afecţiuni mintale s-a înfiinţat nu de mult timp la Spitalul Orăşenesc Beclean, din nevoia de a întinde o mână de ajutor cazurilor tot mai multe de persoane pentru care îngrijirea de specialitate pe acest palier , fie ea şi pasageră, a devenit o necesitate tot mai accentuată.

Dacă în compartimentul cronicilor cel mai vechi bolnav din instituţie a depăşit 40 de ani de internare într-o lume total necunoscută nouă, celor de afară, în secţia acuţilor deschisă în octombrie anul trecut oamenii vin şi pleacă după aproximativ zece zile de tratament, în medie. Adresabilitatea pentru noul compartiment este în creştere, spun reprezentanţii Spitalului, care au observat o oarecare debarasare de anumite prejudecăţi care-i împiedicau, până acum, pe mulţi să apeleze la serviciile specializate de psihiatrie, din teama şi ruşinea de catalogare. 4 saloane cu 16 paturi îi găzduiesc pe aceştia în condiţii decente şi moderne, cu grupuri sanitare proprii şi delimitări clare de cazurile mult mai grave rezidente aici.

De îngrijirea acestora se ocupă doi specialişti în domeniul psihiatriei, veniţi în ultimul an să activeze la Spitalul din Beclean: Andreea Munteanu locuieşte în Bistriţa şi a venit aici prin concurs, din Mureş, iar Ovidiu Dumitru e rezident pe post.

Alţi patru doctori s-au alăturat, din 2017 până acum, colectivului unităţii medicale ce deserveşte, la Beclean, oraşul şi 13 comune învecinate: Lucian Bobeanu (la urgenţe) are o jumătate de normă, Alina Căsăuţan – la interne, Crina Diugan – la chirurgie şi Teodora Mariaşiu – la laborator (acest compartiment a funcţionat doi ani fără medic, după ce precedentul a plecat la Cluj).